Prostaatklachten?

Prostaatklachten symptomen, hoe herken ik het?

Prostaatklachten herkent u aan symptomen zoals:

  • veel en vaak plassen
  • steeds kleine beetjes plassen
  • vaak in de nacht plassen
  • moeilijk plassen
  • langzaam plassen
  • plas niet of slecht kunnen ophouden
  • niet goed kunnen leegplassen gevoel
  • slechte plasstraal
  • nadruppelen
  • pijn tussen balzak en endeldarm

Prostaatklachten of prostaatkanker?

Mannen met plasklachten zijn vaak bang dat het symptomen van prostaatkanker zijn. Maar van prostaatkanker voelt u zelf in het begin vaak niets. Wel stijgt meestal de PSA in het bloed.
Ga naar symptomen prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics

Prostaatklachten herkent u meestal aan dat het plassen geleidelijk steeds slechter gaat.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Prof.dr. Frans Debruyne Andros Clinics

Wat zijn de eerste symptomen? Vanaf welke leeftijd?

Meestal merken mannen eerst dat ze steeds vaker moeten plassen. Dat is vanaf circa 50 jaar. Soms gaan ze in de loop van de tijd steeds slechter plassen. Een vergrote prostaat is de meest voorkomende oorzaak.

Hoe groot is prostaat? Dat is afhankelijk van leeftijd: ongeveer 4 gram met 12 jaar, 20 gram met 25 jaar en 30 tot 60 gram bij 70 jaar

Klachten die de prostaat kan veroorzaken

Een opmerkelijk kenmerk van de prostaat is dat de prostaat uw hele leven blijft groeien. Doordat de prostaat steeds groter wordt kunnen klachten ontstaan met plassen.

De vergrote prostaat kan de plasbuis dichtdrukken en zo de plasstraal belemmeren. Of de prostaatvergroting kan tegen de blaas drukken waardoor de blaas van slag raakt.

Een vergrote prostaat geeft niet altijd klachten, daarom hoeft een vergrote prostaat ook niet altijd behandeld te worden.

Veel en vaak plassen hoort bij symptomen prostaatklachten

Veel en vaak plassen

Veel en vaak moeten plassen, steeds kleine beetjes plassen en vaak in de nacht plassen. Als u daar al langere tijd last van heeft en het langzaam aan steeds erger wordt kan dit wijzen op prostaatklachten. Volwassenen plassen gewoonlijk 5 tot 8 keer per dag bij een vochtinname van 1,5 tot 2 liter.

Verandert het plassen plotseling? Dan kan er sprake zijn van een blaasontsteking of acute prostaatontsteking.

Moeilijk plassen hoort bij symptomen prostaatklachten

Moeilijk plassen

Moeilijk plassen, langzaam plassen, het gevoel hebben dat de blaas niet goed leeg geplast kan worden of de plas niet of slecht op kunnen houden. Slecht plassen kan door prostaatklachten ontstaan.

Een zwakke plasstraal hoort bij symptomen prostaatklachten

Zwakke straal en nadruppelen

Zwakke straal, moeten persen om te kunnen plassen, blijven nadruppelen na het plassen kunnen ook wijzen op prostaatklachten.

Pijn tussen balzak en endeldarm kan symptoom van prostaat zijn

Pijn tussen balzak en endeldarm

Het symptoom pijn tussen balzak en endeldarm kan wijzen op prostaatpijn. De pijn kan uitstralen naar onder andere de liezen, ballen of penis. Vaak is er ook lage rugpijn. De pijn kan brandend, trekkend, zeurend of bijtend zijn.

Symptomen Prostaat anders dan Plasklachten zoals pijn of bloed in sperma of urine

Andere prostaat symptomen

Meestal herkennen mannen problemen met de prostaat aan plasklachten. Toch zijn er ook andere symptomen. Bloed in urine of sperma en een pijnlijke zaadlozing kunnen ook veroorzaakt worden door de prostaat. In een later stadium van prostaatkanker kan aanhoudende pijn in rug, heupen of bekken ontstaan.

Komen deze symptomen altijd door prostaatklachten?

Nee, problemen met plassen komen niet altijd door prostaatklachten. Plasklachten kunnen ook door andere urologische aandoeningen komen zoals blaasontsteking, overactieve blaas of incontinentie. Ook kunnen problemen met de bekkenbodem een oorzaak zijn.

Geen symptomen dus een gezonde prostaat?

Nee, geen klachten betekent niet per definitie een gezonde prostaat. Prostaatkanker geeft in een vroeg stadium meestal geen symptomen. Wel kan in het bloed de PSA waarde gemeten worden om de prostaat te onderzoeken.

Niet alle prostaatkankers zijn agressief, daarom hoeven ook niet alle prostaatkankers behandeld te worden. Als een prostaatkanker wel agressief is, is vroeg opsporen en vroeg behandelen van belang voordat de kanker kan uitzaaien.

Hoge PSA waarde

De PSA waarde in uw bloed kan onderzocht worden. PSA is een stof die door de prostaat aan het bloed wordt afgegeven. Een zieke prostaat geeft meer PSA af dan een gezonde prostaat. Een hoge PSA waarde is dus een signaal dat er iets is met de prostaat.

Prostaatkanker meestal geen klachten in begin

Mannen met plasklachten zijn vaak bang dat het symptomen van prostaatkanker zijn. Maar van prostaatkanker voelt u in het begin vaak niets. Prostaatkanker geeft meestal pas in een laat stadium klachten. Dat maakt het op tijd ontdekken van prostaatkanker lastig.

Is de prostaat de oorzaak?

Er zijn verschillende prostaatklachten. De prostaat kan vergroot of ontstoken zijn. Minder vaak is prostaatkanker de oorzaak van de klachten. Met prostaatonderzoek kan de oorzaak achterhaald worden en ontvangt u zo nodig een behandeladvies. Lees: welke prostaat onderzoeken zijn er?

Veel mannen lopen (te) lang door met klachten

Slechter gaan plassen is een langzaam proces dat veel impact op de levenskwaliteit van mannen kan hebben. Met aanpassingen in de leefstijl of medicijnen is er wel iets aan te doen. Soms is een operatieve ingreep de oplossing. Bij Andros krijgt u alle onderzoeken op 1 dag en direct een behandeladvies.

Prostaatklachten symptomen

  • Veel en vaak plassen
  • Heel vaak naar het toilet moeten
  • Moeite hebben plas op te houden
  • Incontinentie: de plas niet op kunnen houden
  • In de nacht vaak naar het toilet moeten
  • Moeilijk plassen
  • Zwakke urinestraal
  • Nadruppelen
  • Moeilijk op gang komen van de straal
  • Het gevoel dat de blaas nog niet leeg is na het plassen
  • Pijn tussen de balzak en endeldarm, met eventueel uitstralende pijn

Herkent u deze symptomen?

Lees verder over:

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 30 april 2024
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Onze artsen schrijven