Brochure: vernauwing van de plasbuis

Als gevolg van een ongeval, trauma of als gevolg van een ingreep in of via het plaskanaal kan een littekenweefsel ontstaan in de plasbuis. Dit litteken kan door krimp tijdens het genezen een vernauwing van de plasbuis veroorzaken. Door deze vernauwing is de urinestraal minder krachtig en er kan urine achterblijven in de blaas, waardoor de kans op een blaasontsteking groter is. Een operatieve behandeling is dan vaak nodig.

Wat is een urethrotomie interna volgens Sachse?

Een Sachse UI is een minimaal invasieve techniek om vernauwing van de plasbuis te behandelen. Tijdens deze procedure wordt een speciaal instrument, de urethrotoom, ingebracht in de plasbuis. Dit instrument bevat een klein mesje dat wordt gebruikt om het littekenweefsel dat de vernauwing veroorzaakt, in te snijden. Hierdoor wordt de plasbuis weer geopend en kan de urine normaal doorstromen.

Operatie in het operatiecentrum

De urologen van Andros, Oncko van Vierssen Trip of Haitze van der Veen, voeren deze operatie in het operatiecentrum van FlexClinics in Utrecht uit. FlexClinics is een zelfstandig behandelcentrum met volledig ingerichte OK’s. Andros Clinics en FlexClinics werken zeer nauw samen om te zorgen dat de operatie met de hoogste kwaliteit, goed en veilig wordt uitgevoerd.

 

Uw afspraak voorbereiden

Om de operatie uit te kunnen voeren hebben we uw medewerking nodig. We vragen u verschillende zaken voor te bereiden. Het is daarom belangrijk dat u onderstaande informatie aandachtig doorneemt.

Preoperatieve screening (POS)

Voorafgaand aan de operatie heeft u een preoperatieve screening met de anesthesioloog. Voor deze screening stuurt de anesthesioloog u een digitale vragenlijst toe. Het is belangrijk dat u deze vragenlijst volledig ingevuld terugstuurt. Zonder deze screening kan de operatie niet plaatsvinden.

Indien de anesthesioloog nog aanvullende informatie nodig heeft of als u zelf in de vragenlijst heeft aangegeven nog contact te willen dan wordt u hiervoor telefonisch benaderd.

Nuchter

Voor deze behandeling is het belangrijk dat u nuchter bent. Lees onderstaande voorwaarden daarom goed door:

  • 6 uur voor de opname in FlexClinics mag u niets meer eten
  • Tot 2 uur voor de opname mag u alleen water, thee, heldere appelsap of zwarte koffie drinken. Let op: geen andere dranken zoals vruchtensappen of melkproducten.
  • Vanaf 2 uur voor de opname mag u ook niets meer drinken.

Gebruikt u bloedverdunnende medicatie?

Bij het gebruik van bloedverdunnende medicijnen is de kans op een bloeding wat groter. Overleg met uw behandelend arts of u moet stoppen. U kunt de operatie alleen ondergaan als u het gebruik veilig kunt stoppen van één week voor de operatie tot één week na de operatie.

Vaak mag u twee dagen na de behandeling weer starten met het gebruik van bloedverdunnende medicatie. Overleg dit altijd met uw arts of met de trombosedienst.

Wat kunt u verwachten op de dag van de afspraak?

Voordat de operatie van start gaat wordt u ontvangen door de verpleegkundige. Hier kleedt u zich om en neemt alvast plaats op een bed. De verpleegkundige zal dan een aantal voorbereidende metingen uitvoeren. Hierna krijgt u een pijnstiller (1000mg paracetamol) en een antibioticumtablet (ciprofloxacine, 500mg). Deze slikt u voorafgaand aan de behandeling.

Houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat u wordt opgehaald en naar de OK wordt gebracht. We raden u aan om zelf een boek of tablet mee te nemen voor tijdens het wachten.

Narcose

Na het omkleden brengt de verpleegkundige u naar de OK-ruimte. Daar neemt u plaats op de smalle operatietafel. In de OK-ruimte ziet u de anesthesiemedewerker, die blijft voortdurend bij u. Via een infuus wordt anesthesie toegediend, waardoor u vrijwel direct in een diepe slaap valt. De anesthesiemedewerker bewaakt (onder supervisie van de anesthesioloog) tijdens de behandeling de belangrijke vitale functies van uw lichaam zoals uw hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte in uw bloed.

Sachse Urethrotomie

Nadat u onder narcose bent gebracht start de uroloog met de operatie. Via de urinebuis brengt de uroloog een speciaal instrument (urethrotoom) in. Dit instrument bevat een klein mesje dat wordt gebruikt om het littekenweefsel, dat de vernauwing veroorzaakt, in te snijden.

De totale operatie duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

Katheter

Om te voorkomen dat de plasbuis opnieuw gaat vernauwen krijgt u aan het eind van de operatie een tijdelijke blaaskatheter. Via die katheter wordt de blaas gespoeld met fysiologisch zout en kan ook de urine die u produceert afgevoerd worden. Deze katheter blijft de dag van de OK inclusief de nacht zitten. De uroloog bespreekt dit met u.

Als de operatie is beëindigd wordt u naar de verkoeverkamer gebracht. Hier wordt u langzaam wakker. Vervolgens wordt u naar de afdeling gebracht en blijft u onder controle van een gespecialiseerd verpleegkundige. De verpleegkundige controleert regelmatig uw hartslag en bloeddruk.

Na de operatie

Bezoektijden

Na de operatie blijft u een aantal uur op de afdeling, vaak mag u in de loop van de dag weer naar huis. Tussen 12:00 en 14:00 uur en tussen 16:00 en 18:00 uur mag er bezoek bij u langskomen. Houd er rekening mee dat er in FlexClinics geen TV hangt, we raden u daarom aan om een boek/tijdschrift of iPad mee te nemen. Telefoneren is (kort) toegestaan, maar we vragen u rekening te houden met de andere patiënten.

In de loop van de dag mag u naar huis. Het is daarvoor belangrijk dat uw urine relatief helder is. Zorg voor goede begeleiding vanaf vertrek thuis tot uw thuiskomst. Na de narcose bent u nog enige tijd minder scherp dan normaal. U mag dan ook niet zelf naar huis rijden. Zorg dus dat een familielid of vriend(in) u naar huis brengt, dit is in de loop van de dag.

Medicatie

Vanaf ontslag mag u zo nodig 4 x 1000mg paracetamol slikken, vaak is dit niet nodig. Het is wel belangrijk dat u dit in de week na de operatie afbouwt en volledig mee stopt.

Mogelijke risico’s en complicaties

Ondanks alle zorgvuldigheid kan een complicatie, gerelateerd aan de anesthesie of operatie, optreden. Mogelijke complicaties, zoals ook hieronder genoemd, worden voor de operatie door de uroloog met u besproken

Nabloeding

U kunt na de operatie nog wat bloed verliezen, ook langs de katheter, al komt dit bij deze ingreep weinig voor. Als u toch bloed verliest, drink dan een liter water extra. Om te voorkomen dat u een nabloeding krijgt, is het belangrijk dat u tijdens de ontlasting niet perst en zorgt dat de ontlasting zacht blijft. De verpleegkundige op de verpleegafdeling na de OK geeft u extra informatie en instructies mee.

Urineweginfectie

De operatie maar vooral de katheter hebben invloed op het gebied tussen blaas en uiteinde van de plasbuis. Ondanks alle voorzorgmaatregelen om steriel te werken kan het voorkomen dat tijdens of na de ingreep het gebied geïnfecteerd raakt. Dit uit zich meestal in troebele, stinkende urine en soms in koorts. Indien u aanhoudende koorts heeft of koude rillingen, neem dan direct contact met het Andros Clinics voor overleg. Een urineweginfectie is uitsluitend met een urinekweek vast te stellen.

Wanneer neemt u contact op?

  • Bij niet goed kunnen plassen;
  • Donkerrood bloed plassen met grote stolsels;
  • Koorts boven de 38.5˚C of koude rillingen
  • Als de pijn blijft aanhouden of als de pijn erger wordt.

Hoe neemt u bij bovengenoemde complicaties contact op?

Als u na openingstijd van onze klinieken, in de avond of weekenden belt, wordt door onze achterwachtcentrale gevraagd welke behandeling u heeft ondergaan en wie uw heeft geopereerd. Dit zodat zo snel mogelijk en met de juiste specialist of diens vervanger geschakeld kan worden.

  • Bij een complicatie binnen 48 uur na de operatie neemt u direct contact op met het spoednummer 026 – 389 06 82 van Andros Clinics. Dit telefoonnummer is 24×7 bereikbaar. De telefoniste zal u rechtstreeks in contact brengen met uw behandelend arts.
  • Bij een complicatie meer dan 48 uur na de operatie en binnen openingstijden, neemt u direct contact op met het algemene nummer 026 – 389 17 53 van Andros Clinics. We zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur.
  • Bij een complicatie meer dan 48 uur na de operatie en buiten openingstijden, neemt u direct contact op met de dichtstbijzijnde huisartsenpost. U kunt zich daar melden voor onderzoek en/of behandeling. U krijgt na de operatie een brief mee waarin voor de huisartsenpost staat uitgelegd welke operatie u heeft ondergaan.

Afzeggen van een afspraak

Mocht u onverhoopt verhinderd zijn, dan willen wij u vragen dit zo spoedig mogelijk voor de afspraak ons te laten weten.

OK-planning

Door onvoorziene omstandigheden op de OK-dag kan het voorkomen dat we uw geplande operatie moeten verzetten. Uiteraard doen we ons uiterste best om dit te voorkomen.

Route en parkeren

De operatie wordt uitgevoerd in het operatiecentrum van FlexClinics met onze eigen uroloog in een vast OK team. Het operatiecentrum is gevestigd in hetzelfde gebouw als Eyescan (tegenover het St. Antonius Ziekenhuis) U kunt hier gratis parkeren in de garage onder de kliniek, deze bevindt zich achter het gebouw. U kunt uw navigatie beter instellen op Hertogswetering 169, dit is de ingang van het parkeerterrein.  Vanuit de garage kunt u met de lift omhoog en zich melden bij de receptie.

Uw partner en/of begeleiding kan plaatsnemen in de comfortabel ingerichte wachtkamer waar gratis koffie, thee, water en wifi aanwezig is.

Klachten en suggesties

Alle medewerkers doen hun best om u goede zorg en hulp te geven. Toch gaat het niet altijd zoals door u wordt verwacht. Het is het beste om uw opmerking, aanmoediging of klacht rechtstreeks met de betrokken medewerker(s) te bespreken. Wij zien elke klacht als een kans om te leren en onze kwaliteit te verbeteren. Levert het gesprek niet op wat u verwacht, dan kunt u zich wenden tot onze klachtencoördinator. Op https://mannenkliniek.nl/klachten vindt u alle informatie hierover.

Neem gerust contact op

Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen? Neem dan gerust contact op. U kunt ons telefonisch bereiken via 026 – 389 17 53 op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur of via e-mailadres info@mannenkliniek.nl.

Versie: 10 september 2024
Download de brochure:
Download de brochure