Brochure: verhoogd PSA

Welkom bij Andros Clinics. Bedankt dat u een afspraak bij ons heeft gemaakt. In deze brochure stellen wij ons graag aan u voor, vertellen we wat u van de afspraak kunt verwachten en welke voorbereidingen nodig zijn.

Uw afspraak bij Andros

U heeft een afspraak gemaakt voor verhoogd PSA of een andere verdenking op prostaatkanker. Een verhoogde waarde kán op prostaatkanker wijzen, maar wordt vaker veroorzaakt door een goedaardige prostaatvergroting of een prostaatontsteking. Daarom is bij een verhoogde PSA waarde altijd aanvullend onderzoek nodig. Bij dit eerste consult wordt uw bloed opnieuw onderzocht en onderzoeken we uw prostaat om vast te stellen of een prostaat MRI nodig is.

Bij een verdenking op prostaatkanker bieden we precisiediagnostiek aan waarbij we met MRI vaak een biopsie kunnen voorkomen. Is een biopsie toch noodzakelijk? Dan biopteren we gerichter en veiliger via een transperineale MRI Fusie biopsie. Deze onderzoeken worden niet tijdens het 1e consult verricht.

Uw afspraak voorbereiden

Om alle basisonderzoeken op 1 dag uit te kunnen voeren én direct een persoonlijk behandeladvies voor u op te stellen, hebben we uw medewerking nodig. Vul vragenlijsten en het plasdagboek in voor uw afspraak.

U vindt de vragenlijsten in uw persoonlijk online dossier MijnAndros: een beveiligd portaal met informatie over uw afspraak en de voorbereidingen. U kunt inloggen met uw mailadres en wachtwoord. Is het de eerste keer dat u inlogt? Gebruik dan het wachtwoord dat per mail aan u is verzonden.

Wilt u direct of uiterlijk 3 dagen voor de afspraak alle vragenlijsten en het plasdagboek invullen? Klik hier om naar MijnAndros te gaan.

Vul alle vragenlijsten in

In MijnAndros staan twee vragenlijsten voor u klaar.

  • Vragenlijst urologie algemeen
  • Vragenlijst plasklachten (IPSS)

Sla geen vragen over

De vragenlijst zijn internationaal ontwikkelde en gevalideerde lijsten. Om die reden kunnen wij hier niet van afwijken. Ook al lijken sommige vragen of onderdelen niet direct op u van toepassing of herkent u uzelf vanwege uw geaardheid niet in de vragen, toch verzoeken wij u alle vragen in te vullen.

 

Houd 24 uur een plasdagboek bij

In het plasdagboek houdt u bij wat u gedurende 24 uur drinkt, en hoeveel u plast. Aan de hand hiervan kan de verpleegkundige bepalen wat uw plasfrequentie, uw plasvolume en uw maximale blaasinhoud is. Het plasdagboek vindt u als bijlage in de bevestigingsbrief.

Medicatieoverzicht

Het is belangrijk dat u een actueel medicatie overzicht (AMO) meeneemt naar de afspraak. Dit overzicht kunt u opvragen bij uw apotheek of u geeft uw apotheek toestemming om uw AMO te delen op het Landelijk Schakelpunt. U kunt uw apotheek toestemming geven via https://www.volgjezorg.nl.

Checklist

  • Vul op tijd de vragenlijsten en het plasdagboek in.
  • Neem mee naar afspraak: ID en verzekeringspas.
  • Geef toestemming aan uw apotheek voor Actueel Medicatie Overzicht, of neem het mee.
  • Kom met een volle blaas, indien mogelijk.
  • U hoeft voor het bloedonderzoek op de kliniek niet nuchter te zijn.

Uw bezoek aan de kliniek

Ontvangst bij de receptie

Op het afgesproken tijdstip verwacht de medisch secretaresse u bij de receptie. Zij vraagt om uw ID en verzekeringspas. Als u al aandrang heeft om te plassen, dan kunt u dat direct aan haar doorgeven.

Zij wijst u waar de wachtkamer is. In de comfortabel ingerichte wachtkamer staan gratis koffie, thee, tijdschriften en wifi tot uw beschikking. De laborant, verpleegkundige en specialist komen u ophalen uit de wachtkamer. De totale duur van uw bezoek neemt ongeveer 1,5 uur in beslag.

Bloedonderzoek in eigen laboratorium

Als eerste wordt u opgehaald voor bloedonderzoek. Na de bloedafname wordt uw bloed direct onderzocht op waarden die indicatief zijn voor uw urologische functie en algemene gezondheid. De specialist bespreekt de waarden met u en gebruikt deze uitslag voor de diagnose. Wij meten ook de PSA-waarde in het bloed. Lees meer over PSA-waarde. 

Onderzoek door een gespecialiseerd verpleegkundige

Een gespecialiseerde verpleegkundige vraagt u om op een speciaal toilet te plassen voor een uroflowmetrie. Hierbij wordt de kracht van de urinestraal en de hoeveelheid urine vastgelegd. Met behulp van een echografie kijkt zij vervolgens of uw blaas volledig leeg is. Mogelijk wordt er nog een extra urineonderzoek uitgevoerd.

Na deze onderzoeken heeft u een uitvoerig gesprek met de verpleegkundige. Hij of zij zal uw klachten en vragen zorgvuldig in kaart brengen en de door u ingevulde vragenlijsten met u bespreken.

Tip: zet thuis alvast uw vragen op een rij.

Kom met een volle blaas

Het is wenselijk dat u met een volle blaas komt zodat u kunt plassen voor de uroflowmetrie. Kunt u niet met een (bijna) volle blaas komen? Dan zal uw afspraak mogelijk langer duren omdat u moet wachten tot u kunt plassen voor dit onderzoek.

Onderzoek en behandeladvies door specialist

Vervolgens bezoekt u de uroloog. Hij bespreekt met u alle verkregen gegevens en onderzoekuitslagen. Indien noodzakelijk verricht hij aanvullend onderzoek zoals een echo van de buik (blaas, nieren, onderbuik) of een echo van de prostaat (rectaal onderzoek). De uroloog spreekt met u af welke vervolgonderzoeken nodig zijn.

De specialist maakt een verslag van uw bezoek. Dit verslag gaat naar uw huisarts en naar u. U vindt het verslag in uw persoonlijke online dossier. Wilt u niet dat het verslag naar de huisarts gaat? Geeft dit dan aan tijdens het consult. Ons advies is om het verslag wel met de huisarts te delen.

Uw bezoek afronden bij de receptie

Na de afspraak kunt u bij de medisch secretaresse uw eventuele vervolgafspraak inplannen.

Over prostaatkanker

Andros Clinics is gespecialiseerd in de precisiediagnostiek van prostaatkanker om prostaatkanker vroeg en nauwkeurig op te sporen. Want hoe eerder een agressieve prostaatkanker bij mannen wordt gevonden, hoe beter de behandelmethoden zijn en hoe groter de kans op genezing is.

Precisiediagnostiek

We kijken altijd eerst met MRI kijken of een biopsie echt nodig is. Bij ongeveer de helft van de mannen is een biopsie niet meer nodig nadat we een ultrasterke 3 Tesla MRI hebben gedaan.

Is een biopsie nodig? Dan biopteren we nauwkeuriger omdat we gericht in verdachte plekken prikken met MRI Fusie technieken. En veiliger omdat we via de huid prikken in plaats van via de darm. Zo voorkomen we infecties. Er is zelfs geen preventieve antibiotica nodig.

Hoe verder bij prostaatkanker?

Als blijkt dat u prostaatkanker heeft, dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Dat is met name afhankelijk van hoe agressief de kanker is en waar de kanker precies zit.

Vaak is de prostaatkanker weinig agressief, dan is ‘onder controle blijven’ een goede oplossing. Want als opereren of bestralen ‘niet nodig is’ of ‘nog niet nodig is’ kunt u daarmee mee wachten om onnodige risico’s van ingrepen te vermijden. Dat heet active surveillance.

Als opereren of bestralen wel nodig is, zorgen we ervoor dat die behandelingen in de beste ziekenhuizen of centra in Nederland kunnen plaatsvinden. De meeste mannen kiezen ervoor om na deze behandelingen weer terug te komen bij Andros.

Wat als het geen prostaatkanker is?

Hoog PSA komt vaker door een prostaatvergroting of een ontstoken prostaat dan door prostaatkanker. Ook deze prostaatklachten zijn onze expertise.

Praktische info

Afspraak verzetten of afzeggen

Kunt u niet komen of wilt u uw afspraak verzetten? Neem dan ten minste één week voor uw afspraak contact met ons op. Het is anders lastig om uw plekje nog op te vullen terwijl er wel een medisch team (arts, verpleegkundige en analist) voor u klaar staat. We zijn dan helaas genoodzaakt om kosten in rekening te brengen.

Privacy

Uw gegevens worden beschermd door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat al uw gegevens en de bevindingen van bij u uitgevoerd onderzoek optimaal beveiligd zijn. Zonder uw toestemming zijn deze gegevens voor niemand toegankelijk. Uiteraard hebben de verpleegkundigen en urologen wel toegang tot uw gegevens. Bekijk hier ons privacy statement

Klachten en suggesties

Alle medewerkers van Andros doen hun best om u goede zorg en hulp te geven. Toch gaat het niet altijd zoals door u wordt verwacht. Het is het beste om uw opmerking, aanmoediging of klacht rechtstreeks met de betrokken medewerker(s) te bespreken. Wij zien elke klacht als een kans om te leren en onze kwaliteit te verbeteren. Levert het gesprek niet op wat u verwacht, dan kunt u zich wenden tot onze klachtencoördinator. Op www.mannenkliniek.nl/klacht vindt u alle informatie hierover.

Neem gerust contact op

Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen? Neem dan gerust contact op. U kunt ons bereiken via 026-389 17 53 op maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur of via info@mannenkliniek.nl

Adressen, routes en parkeren

Andros Clinics Amsterdam

Louwesweg 6 (2e etage)
1066 EC Amsterdam
Parkeren: betaald parkeren in parkeergarage De Plantijn. Houd er rekening mee dat het vanaf de parkeergarage ongeveer 10-15 minuten lopen is naar onze kliniek.

Plan route naar kliniek met Google
Plan route naar parkeergarage met Google

Andros Clinics Arnhem

Meester E.N. van Kleffensstraat 5
6842 CV Arnhem
Parkeren: gratis parkeren op eigen parkeerterrein
Plan route met Google

Andros Clinics Baarn

Hermesweg 15
3741 GP Baarn
Parkeren: gratis parkeren op eigen parkeerterrein
Plan route met Google

Andros Clinics Rijswijk – Den Haag

Madame Curielaan 10
2289 CA Rijswijk
Parkeren: met blauwe kaart 2 uur gratis rondom kliniek of betaald bij Q-park Hoornwijck
Plan route naar kliniek
Plan route naar Q-park

Niet goed ter been?

Heeft u een beperking of bent u niet goed ter been? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met u mee.

Versie: 11 september 2024
Download de brochure:
Download de brochure