Uw bezoek aan de kliniek
Ontvangst bij de receptie
Op het afgesproken tijdstip verwacht de medisch secretaresse u bij de receptie. Zij vraagt om uw ID en verzekeringspas. Als u al aandrang heeft om te plassen, dan kunt u dat direct aan haar doorgeven.
Zij wijst u waar de wachtkamer is. In de comfortabel ingerichte wachtkamer staan gratis koffie, thee, tijdschriften en wifi tot uw beschikking. De laborant, verpleegkundige en specialist komen u ophalen uit de wachtkamer. De totale duur van uw bezoek neemt ongeveer 1,5 uur in beslag.
Bloedonderzoek in eigen laboratorium
Als eerste wordt u opgehaald voor bloedonderzoek. Na de bloedafname wordt uw bloed direct onderzocht op waarden die indicatief zijn voor uw urologische functie en algemene gezondheid. De specialist bespreekt de waarden met u en gebruikt deze uitslag voor de diagnose. Wij meten ook de PSA-waarde in het bloed. Lees meer over PSA-waarde.
Onderzoek door een gespecialiseerd verpleegkundige
Een gespecialiseerde verpleegkundige vraagt u om op een speciaal toilet te plassen voor een uroflowmetrie. Hierbij wordt de kracht van de urinestraal en de hoeveelheid urine vastgelegd. Met behulp van een echografie kijkt zij vervolgens of uw blaas volledig leeg is. Mogelijk wordt er nog een extra urineonderzoek uitgevoerd.
Na deze onderzoeken heeft u een uitvoerig gesprek met de verpleegkundige. Hij of zij zal uw klachten en vragen zorgvuldig in kaart brengen en de door u ingevulde vragenlijsten met u bespreken.
Tip: zet thuis alvast uw vragen op een rij.
Kom met een volle blaas
Het is wenselijk dat u met een volle blaas komt zodat u kunt plassen voor de uroflowmetrie. Kunt u niet met een (bijna) volle blaas komen? Dan zal uw afspraak mogelijk langer duren omdat u moet wachten tot u kunt plassen voor dit onderzoek.
Onderzoek en behandeladvies door specialist
Vervolgens bezoekt u de uroloog. Hij bespreekt met u alle verkregen gegevens en onderzoekuitslagen. Indien noodzakelijk verricht hij aanvullend onderzoek zoals een echo van de buik (blaas, nieren, onderbuik) of een echo van de prostaat (rectaal onderzoek). De uroloog spreekt met u af welke vervolgonderzoeken nodig zijn.
De specialist maakt een verslag van uw bezoek. Dit verslag gaat naar uw huisarts en naar u. U vindt het verslag in uw persoonlijke online dossier. Wilt u niet dat het verslag naar de huisarts gaat? Geeft dit dan aan tijdens het consult. Ons advies is om het verslag wel met de huisarts te delen.
Uw bezoek afronden bij de receptie
Na de afspraak kunt u bij de medisch secretaresse uw eventuele vervolgafspraak inplannen.