Brochure: verblijfskatheter

Een verblijfskatheter is een dun slangetje waardoor urine uit de blaas wordt afgevoerd. De katheter wordt via de plasbuis in de blaas gebracht.

Wat is een verblijfskatheter?

Een verblijfskatheter is een dun slangetje waardoor urine uit de blaas wordt afgevoerd. De katheter wordt via de plasbuis in de blaas gebracht. Aan het uiteinde van de katheter zit een ballonnetje dat na het inbrengen van de katheter met water wordt gevuld. Zo voorkomen we dat de katheter uit de blaas glijdt.

De urine in de blaas wordt via de katheter afgevoerd naar een opvangzak. Het is belangrijk dat de katheter goed vastzit (fixeren) met een elastische beenband of pleister op het bovenbeen. Hierdoor wordt beschadiging aan de urinebuis en blaas voorkomen.

Verzorging van de katheter

De verzorging van de katheter kunt u zelf doen of door uw partner/mantelzorger laten doen. Soms heeft u hulp van de thuiszorg nodig. De verpleegkundige regelt deze hulp dan voor u.

Het is belangrijk dat u de geslachtsorganen dagelijks goed wast met lauw water. De man dient het gebied onder de voorhuid zorgvuldig te wassen.

Om de zes tot twaalf weken moet de katheter verwisseld worden. Het verwisselen van de katheter gebeurt door uw huisarts of door de thuiszorg.

Urine – opvangzak

Aan het einde van de katheter wordt een urine-opvangzak bevestigd. Er zijn zakken voor de dag en voor de nacht.

Overdag draagt u een beenzak. Dit is een kleinere opvangzak die met behulp van een bandsysteem aan uw been vastgemaakt kan worden. Als de zak vol is kunt u deze gemakkelijk legen door het kraantje aan de onderkant van de zak open te zetten. De urine stroomt dan weg in het toilet. Na het legen is het belangrijk om het kraantje weer dicht te draaien.

’s Nachts gebruikt u een nachtzak. Nachtzakken zijn grotere zakken voor meer inhoud en met langere afvoerslangen. Hierdoor kunt u de nachtzak bijvoorbeeld aan de rand van het bed vastmaken. Het is belangrijk dat de nachtzak lager hangt dan uw blaas.

Voordat u de opvangzakken loskoppelt of vervangt is het belangrijk dat u uw handen wast. Om infecties te voorkomen is het daarnaast belangrijk dat de opvangzakken niet onnodig afkoppelt. Bij het afkoppelen ontstaat namelijk een open verbinding naar uw blaas.

Hoe lang kunt u een opvangzak gebruiken?

De opvangzakken kunt u maximaal 7 dagen gebruiken. Als de opvangzak beschadigd raakt, moeilijk leeg te maken is of onaangenaam om te dragen wordt, kunt u deze eerder vervangen.

Heeft u een nachtzak met afvoeropening? Dan kunt u deze iedere dag uitspoelen met water en op een schone plaats leggen totdat u deze weer aansluit. Als uw nachtzak geen afvoeropening heeft dan moet u elke nacht een nieuwe gebruiken.

Katheterventiel

In overleg met uw uroloog is het ook mogelijk om een katheterventiel te gebruiken in plaats van opvangzakken. Een katheterventiel wordt aan het uiteinde van de katheter geplaatst. De urine blijft dan in de blaas tot u aandrang krijgt.

Als u aandrang krijgt, opent u het katheterventiel en loopt de urine uit de blaas. Hierna sluit u het ventiel weer. Krijgt u geen aandrang? Het is dan belangrijk dat u het katheterventiel om de drie uur open zet om te voorkomen dat de blaas vol loopt zonder dat u het merkt. ’s Nachts kunt u een nachtzak aan het katheterventiel aansluiten. Let er dan op dat het katheterventiel open staat zodat de urine in de nachtzak kan lopen.

Bijwerkingen

Na het plaatsen van de katheter kunnen een of meerdere bijwerkingen optreden.

  • U ervaart nu en dan blaaskrampen;
  • U heeft het gevoel we moeten urineren, dit is een lichte blaasirritatie;
  • Urine lekkage rond de buitenkant van de katheter, veroorzaakt door krampen

Als er geen urine in de opvangzak terecht komt, ga dan zelf het volgende na:

  • Vertoont de katheter knikken die de urine verhinderen?
  • Bevindt de opvang zich lager dan de blaas?
  • Is de opvangzak goed aan het uiteinde van de katheter aangesloten?
  • Heeft u voldoende gedronken? Drink minimaal 1,5 liter per dag.

Om de werking van de blaas te bevorderen kunt u gaan wandelen, hierdoor kunnen eventuele verstoppingen verdwijnen.

Neem altijd contact op als:

  • Uw katheter eruit is gevallen.
  • Uw katheter verstopt is.
  • Uw urine bloederig is met stolsels.
  • U verliest urine langs de katheter.
  • U heeft koorts met een temperatuur boven de 38,5°C of langer dan 24 uur een temperatuur boven de 38° C.

U kunt ons bereiken op het telefoonnummer 026 – 389 17 53 van maandag t/m vrijdag van 08:30 – 17:00 uur. Bij spoedgevallen buiten onze openingstijden kunt u contact opnemen met de huisartsenpost.

Praktische info

Afspraak verzetten of afzeggen

Kunt u niet komen of wilt u uw afspraak verzetten? Neem dan ten minste één week voor uw afspraak contact met ons op. Het is anders lastig om uw plekje nog op te vullen terwijl er wel een medisch team (arts, verpleegkundige en analist) voor u klaar staat. We zijn dan helaas genoodzaakt om kosten in rekening te brengen.

Privacy

Uw gegevens worden beschermd door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat al uw gegevens en de bevindingen van bij u uitgevoerd onderzoek optimaal beveiligd zijn. Zonder uw toestemming zijn deze gegevens voor niemand toegankelijk. Uiteraard hebben de verpleegkundigen en urologen wel toegang tot uw gegevens. Bekijk hier ons privacy statement

Klachten en suggesties

Alle medewerkers van Andros doen hun best om u goede zorg en hulp te geven. Toch gaat het niet altijd zoals door u wordt verwacht. Het is het beste om uw opmerking, aanmoediging of klacht rechtstreeks met de betrokken medewerker(s) te bespreken. Wij zien elke klacht als een kans om te leren en onze kwaliteit te verbeteren. Levert het gesprek niet op wat u verwacht, dan kunt u zich wenden tot onze klachtencoördinator. Op www.mannenkliniek.nl/klacht vindt u alle informatie hierover.

Neem gerust contact op

Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen? Neem dan gerust contact op. U kunt ons bereiken via 026-389 17 53 op maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur of via info@mannenkliniek.nl

Versie: 30 april 2024
Download de brochure:
Download de brochure