Uw afspraak voorbereiden
Om zowel het consult als het MRI-onderzoek in één dag uit te kunnen voeren, hebben we uw medewerking nodig. Vul de MRI veiligheidslijst en het plasdagboek in voor uw afspraak. Dit is belangrijk om uw urologische gezondheid in kaart te brengen.
Voorafgaand aan de afspraak vult u de MRI veiligheidslijst in. De maandag voor uw afspraak neemt Andros Clinics daarvoor telefonisch contact met u op. De uroloog controleert deze lijst samen met u tijdens het consult. Hierin controleert hij al of er speciale zaken zijn waarop gelet moet worden, zoals magnetische materialen in uw lichaam of eventuele allergieën voor de contrastvloeistof. Omdat u onder een sterke magneet komt te liggen, is het van groot belang dat u al deze gegevens goed aangeeft. Als u twijfelt over iets, wat dan ook, neem dan direct contact met ons op. Neem ook de onderstaande informatie goed door.
Medicatie
Na het inplannen van de afspraak heeft u twee Bisacodyltabletten per post ontvangen. Een daarvan gebruikt u voorafgaand aan het MRI-onderzoek, de ander voor de fusie biopsie (mocht dit nodig zijn). We leggen u hier graag uit wanneer u deze medicatie inneemt.
Bisacodyl
Bisacodyl is een zetpil met laxeermiddel dat zal helpen met het leegmaken van de endeldarm. Dit medicijn werkt vaak al binnen 30 minuten na inname tot ongeveer 2 uur daarna. Het inbrengen van dit medicijn is afhankelijk van het tijdstip van de MRI:
- Is de MRI ingepland vóór 15:00 uur in de middag dan brengt u het medicijn de avond daarvoor, na het avondeten in. De volgende ochtend mag u gewoon weer ontbijten.
- Is de MRI ingepland ná 15:00 uur in de middag dan brengt u het medicijn diezelfde dag vroeg in de ochtend, voor het ontbijt, in. U ontbijt dan ook met een vezelbeperkt dieet.
Klik hier om de bijsluiter te openen.
In verband met een overgangsperiode is het mogelijk dat u deze medicatie niet heeft ontvangen, in dat geval hoeft u deze ook niet in te nemen en/of achteraan te bellen. Onze excuses voor mogelijke verwarring.
De Andros app
De Andros app vertelt u op het juiste moment wat er nodig is of wat er gaat gebeuren, voor, tijdens en na het consult en de MRI. Zo hoeft u zelf niets meer te onthouden. De app heeft een handige takenlijst, u kunt notities maken en verstuurt u meldingen op het moment dat dit nodig is.
U ontvangt een SMS met een link om de app te downloaden, de zorgcode andros is automatisch ingevuld. Heeft u geen SMS ontvangen? Gebruik dan de onderstaande QR-code om de app te downloaden.

MijnAndros
U vindt de vragenlijsten in uw persoonlijk online dossier MijnAndros: een beveiligd portaal met informatie over uw afspraak. U kunt inloggen met uw mailadres en wachtwoord. Is het de eerste keer dat u inlogt? Gebruik dan het wachtwoord dat per mail aan u is verzonden.
Wilt u direct of uiterlijk 3 dagen voor de afspraak alle vragenlijsten en het plasdagboek invullen? Klik hier om naar MijnAndros te gaan.
Vul alle vragenlijsten in
In MijnAndros staan twee vragenlijsten voor u klaar.
- Vragenlijst urologie algemeen
- Vragenlijst plasklachten (IPSS)
Houd 24 uur een plasdagboek bij
In het plasdagboek houdt u bij wat u gedurende 24 uur drinkt, en hoeveel u plast. Aan de hand hiervan kan de verpleegkundige bepalen wat uw plasfrequentie, uw plasvolume en uw maximale blaasinhoud is. Het plasdagboek vindt u als bijlage in de bevestigingsbrief.
Medicatieoverzicht
Het is belangrijk dat u een actueel medicatie overzicht (AMO) meeneemt naar de afspraak. Dit overzicht kunt u opvragen bij uw apotheek of u geeft uw apotheek toestemming om uw AMO te delen op het Landelijk Schakelpunt. U kunt uw apotheek toestemming geven via https://www.volgjezorg.nl.
Vier dagen vóór het onderzoek geen seks of zaadlozing
Seksuele activiteit en met name zaadlozing hebben invloed op de afbeelding van de prostaat op MRI en kunnen de beoordeling van de MRI beelden bemoeilijken. Om die reden verzoeken wij u om vier dagen voor de MRI geen seks of zaadlozing meer te hebben.
Dit advies dient bij voorkeur opgevolgd te worden. Als u zich hier niet aan houdt is dat voor eigen risico: de beelden kunnen van mindere kwaliteit zijn.
Allergie voor contrastvloeistof of slechte nierfunctie
Het komt tegenwoordig zelden voor, maar als u ooit een allergische reactie heeft gehad tijdens of na een MRI onderzoek, neem dan contact met ons op. Uw behandelend arts kan dan in overleg met de radioloog eventueel maatregelen nemen. Ook als u een slechte nierfunctie heeft vragen wij u contact met ons op te nemen.
Kledingvoorschriften: geen metalen ritsen of knopen
In de scanner zit een sterke magneet. Daarom mag u tijdens het onderzoek geen metalen voorwerpen dragen. Verwijder dus van tevoren bijvoorbeeld uw bril, trouwring, sieraden, piercings of metalen gebitsprothese. Krijgt u uw trouwring niet af, dan mag u deze omhouden. Hebt u metalen voorwerpen in uw lichaam? Vertel dit dan aan uw arts. Als u een pacemaker of ICD hebt, mag u niet in de MRI, de magneet ontregelt deze apparaten.
Kies voor kleding en schoenen waarin geen metaal zit zoals een trainingsbroek of pyjama met een T-shirt. Deze kleding houdt u tijdens het maken van de MRI namelijk aan en draagt u ook nog in de wachtkamer.