Brochure: second opinion

Als uw PSA-waarde te hoog of stijgend is of als er prostaatkanker bij u is ontdekt, dan kunt u bij het Centrum voor Prostaatkankerdiagnostiek van Andros Clinics terecht voor een second opinion.

Een tweede mening

Een second opinion is een tweede mening, de mening van een andere arts uit een ander ziekenhuis of zelfstandige kliniek. Meestal kiest u hier zelf voor, maar ook uw eigen specialist kan vragen om de mening van een andere arts.

U kunt kiezen voor een second opinion als u een keuze moet maken uit verschillende behandelingen, als u twijfelt over de voorgestelde onderzoeken voor het opsporen van prostaatkanker of over de diagnose van uw behandelend uroloog.

Waarom kiezen mannen voor een second opinion bij Andros?

  • Eigen centrum gespecialiseerd in precisiediagnostiek voor vroege en nauwkeurige opsporing van prostaatkanker.
  • Altijd een onafhankelijk advies.
  • Expertise van professor Debruyne en professor Kurth.
  • Met ZKN-keurmerk, we werken volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden.
  • Jaarlijks bezoeken meer dan 7.000 mannen onze klinieken.

Uw afspraak voorbereiden

Om u een goed second opinion consult aan te bieden, is het noodzakelijk dat u zich goed voorbereid. Lees hier wat u zelf moet doen.

Vraag uw medisch dossier op bij uw behandelend uroloog

Om een second opinion te geven heeft de uroloog van Andros uw medisch dossier nodig. Nadat er een afspraak voor u is gemaakt ontvangt u van ons een formulier waarmee u uw behandelend uroloog toestemming geeft het dossier aan Andros toe te sturen. We willen u vragen dit op tijd te doen.

Meestal krijgen wij uw dossier rechtstreeks van uw uroloog. In sommige gevallen krijgt u uw dossier thuis gestuurd. Stuur in dat geval een kopie naar Andros en neem het originele dossier voor de zekerheid mee naar uw afspraak.

MijnAndros

MijnAndros is uw persoonlijke dossier dat u online kunt inzien. U kunt inloggen met uw e-mailadres en wachtwoord. Is het de eerste keer dat u inlogt? Klik dan op wachtwoord vergeten, u ontvangt dan een tijdelijk wachtwoord in uw mail. In uw dossier vindt u een overzicht van uw afspraken, vragenlijsten en kunt u uitslagen van onderzoeken inzien. Gewoon vanaf huis op een computer.

Op onze website kunt u de instructies MijnAndros vinden. Klik hier om de instructies te openen.

Vul alle vragenlijsten in

In MijnAndros staan vier vragenlijsten voor u klaar. We verzoeken u om deze vragenlijsten in ieder geval drie dagen voor de afspraak in te vullen.

Sla geen vragen over

De vragenlijsten zijn internationaal ontwikkelde en gevalideerde lijsten. Om die reden kunnen wij hier niet van afwijken. Ook al lijken sommige vragen of onderdelen niet direct op u van toepassing of herkent u uzelf vanwege uw geaardheid niet in de vragen, toch verzoeken wij u alle vragen in te vullen.

Houd 24 uur een plasdagboek bij

In dit plasdagboek houdt u gedurende 24 uur bij wat u drinkt en hoeveel u plast. Aan de hand van uw plasdagboek kan de verpleegkundige bepalen wat uw plasfrequentie, plasvolume en uw maximale blaasinhoud is. Dit is belangrijk voor de diagnose van plasklachten, maar helpt ook bij de diagnose van prostaatkanker. Het plasdagboek vindt u als bijlage in de afspraakbevestiging.

Medicatieoverzicht

Het is belangrijk dat u een actueel medicatie overzicht (AMO) meeneemt naar de afspraak.

Dit overzicht kunt u opvragen bij uw apotheek of u geeft uw apotheek toestemming om uw AMO te delen op het Landelijk Schakelpunt. U kunt uw apotheek toestemming geven via www.volgjezorg.nl.

Checklist

  • Vul op tijd de vragenlijsten en het plasdagboek in.
  • Neem mee naar afspraak: ID en verzekeringspas.
  • Geef toestemming aan uw apotheek voor Actueel Medicatie Overzicht, of neem het mee.
  • Kom met een volle blaas, indien mogelijk.
  • U hoeft voor het bloedonderzoek op de kliniek niet nuchter te zijn.

Hoe verloopt een second opinion?

Tijdens het second opinion consult wordt uw bloed geanalyseerd, wordt u onderzocht door een gespecialiseerd verpleegkundige en tenslotte heeft u een consult met een uroloog van Andros.

Bloedonderzoek in eigen laboratorium

De laborant(e) neemt uw bloed af en onderzoekt het bloed direct op waarden die indicatief zijn voor uw urologische functie en algemene gezondheid. De uroloog gebruikt deze uitslag voor de diagnose en bespreekt de waarde in het consult met u. De laborant(e) bepaalt ook de PSA-waarde uit uw bloed.

PSA-waarde: wat is dat?

PSA is een eiwit dat wordt geproduceerd door het klierweefsel van de prostaat. Het PSA-onderzoek meet de hoeveelheid PSA in uw bloed. PSA komt normaal gesproken in kleine hoeveelheden voor in het bloed.

Een verhoogde PSA waarde kán op prostaatkanker wijzen, maar komt ook voor bij een goedaardige prostaatvergroting, een blaasontsteking of een prostaatontsteking. Een PSA-bepaling kan dus wijzen op prostaatkanker maar geeft nooit uitsluitsel. Lees meer over de PSA-waarde op www.mannenkliniek.nl/psa-waarde.

Onderzoek door een gespecialiseerd verpleegkundige

Een gespecialiseerd verpleegkundige meet uw bloeddruk en vraagt u om op een speciaal toilet te plassen voor een uroflowmetrie. Het is daarom wenselijk dat u met een volle blaas naar de afspraak komt. Bij een uroflowmetrie wordt de kracht van de urinestraal en de hoeveelheid urine vastgesteld. Met behulp van een echografie kijkt hij/zij vervolgens of uw blaas volledig leeg is. Mogelijk wordt er nog een extra urineonderzoek uitgevoerd.

Onderzoek en behandeladvies door specialist

De uroloog van Andros bespreekt alle verkregen gegevens en onderzoekuitslagen met u. Indien noodzakelijk verricht hij aanvullend onderzoek zoals een echo van de buik (blaas, nieren, onderbuik) of een echo van de prostaat. De specialist zal bespreken wat de mogelijke behandelingen zijn en samen met u, op basis van uw behoeften en wensen, kijken welke behandeling de meest geschikt is.

Tip: schrijf van te voren enkele vragen voor de uroloog op. Zo voorkomt u dat u ze tijdens de afspraak vergeet te stellen.

De uroloog maakt een verslag van uw bezoek. Dit verslag gaat naar uw huisarts. Een kopie van het verslag vindt u terug in uw digitaal dossier. Wilt u niet dat het verslag naar de huisarts gaat? Geeft dit dan aan tijdens het consult. Ons advies is om het verslag wel met de huisarts te delen.

Vervolgafspraken

De uroloog zal met u afspreken welke vervolgstappen voor u noodzakelijk en/of wenselijk zijn. Normaal gaat u na een second opinion voor vervolgbehandeling terug naar uw behandelend uroloog. Maar u kunt uiteraard ook uw behandeling op eigen verzoek bij het Centrum voor Precisiediagnostiek van Andros voortzetten. Ook kan de uroloog u een onafhankelijk advies geven over verwijzing naar een ander ziekenhuis of over de geadviseerde behandeling.

Centrum voor Prostaatkankerdiagnostiek

In het Centrum voor Prostaatkankerdiagnostiek worden MRI prostaatscans van hoge kwaliteit gecombineerd met een biomarker Select MDX test. Hieruit komt een uiterst nauwkeurig resultaat waaruit niet alleen blijkt of u prostaatkanker heeft, maar of u mogelijk een agressieve prostaatkanker heeft.

Alleen als uit deze onderzoeken blijkt dat u mogelijk een agressieve prostaatkanker heeft, nemen we een biopsie. De eerder gemaakte MRI-beelden projecteren we, met geavanceerde apparatuur en software, tijdens de procedure op de echobeelden van de prostaat. Zo nemen we gericht weefsel af uit de verdachte plekken voor pathologisch onderzoek.

We biopteren van buitenaf (via het perineum). Dus niet via de endeldarm zoals bij het traditionele biopteren. De kans op infectie is daardoor vele malen kleiner, zelfs zó klein dat antibiotica uit voorzorg niet langer nodig zijn. Lees op meer over prostaatkankerdiagnostiek op https://www.mannenkliniek.nl/prostaatkanker/centrum-voor-prostaatkanker/.

Valt de second opinion onder de basisverzekering?

U heeft altijd het recht om een andere deskundige om advies te vragen. Veel zorgverzekeraars vergoeden een second opinion alleen als uw behandelend arts, of huisarts, u doorverwijst. Om de behandeling vergoed te krijgen en om een afspraak in te plannen bij Andros Clinics, heeft u een verwijsbrief van uw behandelend arts of uroloog nodig.  

 Andros heeft met alle zorgverzekeraars afspraken gemaakt over vergoeding van de door ons uitgevoerde consulten, onderzoeken en behandelingen. Andros factureert daarbij direct aan uw zorgverzekeraar. U hoeft dus niet eerst zelf te betalen. Wel kan het bezoek aan Andros ten laste worden gebracht van uw eigen risico. Het eigen risico wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. 

Praktische info

Afspraak verzetten of afzeggen

Kunt u niet komen of wilt u uw afspraak verzetten? Neem dan ten minste één week voor uw afspraak contact met ons op. Het is anders lastig om uw plekje nog op te vullen terwijl er wel een medisch team (arts, verpleegkundige en analist) voor u klaar staat. We zijn dan helaas genoodzaakt om kosten in rekening te brengen.

Privacy

Uw gegevens worden beschermd door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat al uw gegevens en de bevindingen van bij u uitgevoerd onderzoek optimaal beveiligd zijn. Zonder uw toestemming zijn deze gegevens voor niemand toegankelijk. Uiteraard hebben de verpleegkundigen en urologen wel toegang tot uw gegevens. Bekijk hier ons privacy statement

Klachten en suggesties

Alle medewerkers van Andros doen hun best om u goede zorg en hulp te geven. Toch gaat het niet altijd zoals door u wordt verwacht. Het is het beste om uw opmerking, aanmoediging of klacht rechtstreeks met de betrokken medewerker(s) te bespreken. Wij zien elke klacht als een kans om te leren en onze kwaliteit te verbeteren. Levert het gesprek niet op wat u verwacht, dan kunt u zich wenden tot onze klachtencoördinator. Op www.mannenkliniek.nl/klacht vindt u alle informatie hierover.

Neem gerust contact op

Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen? Neem dan gerust contact op. U kunt ons bereiken via 026-389 17 53 op maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur of via info@mannenkliniek.nl

Adressen, routes en parkeren

Andros Clinics Amsterdam

Louwesweg 6 (2e etage)
1066 EC Amsterdam
Parkeren: betaald parkeren in parkeergarage De Plantijn. Houd er rekening mee dat het vanaf de parkeergarage ongeveer 10-15 minuten lopen is naar onze kliniek.

Plan route naar kliniek met Google
Plan route naar parkeergarage met Google

Andros Clinics Arnhem

Meester E.N. van Kleffensstraat 5
6842 CV Arnhem
Parkeren: gratis parkeren op eigen parkeerterrein
Plan route met Google

Andros Clinics Baarn

Hermesweg 15
3741 GP Baarn
Parkeren: gratis parkeren op eigen parkeerterrein
Plan route met Google

Andros Clinics Rijswijk – Den Haag

Madame Curielaan 10
2289 CA Rijswijk
Parkeren: met blauwe kaart 2 uur gratis rondom kliniek of betaald bij Q-park Hoornwijck
Plan route naar kliniek
Plan route naar Q-park

Niet goed ter been?

Heeft u een beperking of bent u niet goed ter been? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met u mee.

Versie: 30 april 2024
Download de brochure:
Download de brochure