Brochure: prostaatbiopsie met MRI-fusie

Andros is gespecialiseerd in precisiediagnostiek: het precies onderzoeken en vaststellen van prostaatkanker, op een voor u minder belastende wijze.

Wat is een prostaatbiopsie met MRI-fusie?

Een prostaatbiopsie is het prikken van stukjes weefsel uit de prostaat voor onderzoek. Deze biopsie is nodig als er een serieuze verdenking op prostaatkanker is. In het Andros Centrum voor Prostaatkanker onderzoeken we u met een betrouwbaardere en veiligere methode: een transperineale fusie-biopsie.

Betrouwbaarder door gerichte biopsie met MRI en “live-fusie”

Eerder is er bij u een serieuze verdenking op prostaatkanker gevonden, daarom is er een speciale MRI van de prostaat gemaakt. Op de MRI kunnen verdachte plekken geïdentificeerd worden. Dit prostaatonderzoek kan goed onderscheid maken tussen potentieel gevaarlijke en ongevaarlijke tumoren en voorkomt daarom onnodige biopten.

Bij het biopteren maken we gebruik van de MRI-beelden door ‘live-fusie’. De MRI-beelden projecteren we, met geavanceerde apparatuur en software, tijdens de procedure op de echobeelden van de prostaat. Zo nemen we gericht weefsel af uit de verdachte plekken voor pathologisch onderzoek.

Biopteren via huid perineum: veiliger en patiëntvriendelijker

We biopteren van buitenaf (via het perineum). Dus niet via de endeldarm zoals bij het traditionele biopteren. De kans op infectie is daardoor vele malen kleiner, zelfs zó klein dat antibiotica uit voorzorg niet langer nodig zijn. Uniek is dat we de biopsie onder lokale verdoving poliklinisch uitvoeren. U kunt dus direct naar huis na de prostaatbiopsie.

Video over prostaatbiopsie met MRI-fusie

Arts Jos Immerzeel vertelt in de video:

  • Hoe gaat een MRI Fusie biopsie?
  • Hoelang duurt het?
  • Hoe voorkomen we pijn?
  • Patiënt vertelt ervaring met MRI Fusie biopsie

U bekijkt de video via YouTube.
Screenshot Video MRI Fusie biopsie bij Andros Clinics op YouTube

Uw afspraak voorbereiden

Om de prostaatbiopsie uit te kunnen voeren, hebben we uw medewerking nodig. Wij vragen u verschillende zaken voor te bereiden. Het is daarom belangrijk dat u onderstaande informatie aandachtig doorneemt.

​​Medicatie

​Tijdens uw laatste bezoek aan onze kliniek heeft u twee laxerende pillen Bisacodyl meegekregen. Een daarvan heeft u gebruikt voorafgaand aan de MRI. De laatste pil neemt u de avond voorafgaand aan de fusie biopsie in.

​Bisacodyl

​Bisacodyl is een zetpil met laxeermiddel dat zal helpen met het leegmaken van de endeldarm. Dit medicijn werkt vaak al binnen 30 minuten na inname tot ongeveer 2 uur daarna.

  • ​Voor de biopsie brengt u het medicijn de avond daarvoor in. ​

Klik hier om de bijsluiter te openen.

In verband met een overgangsperiode is het mogelijk dat u deze medicatie niet heeft ontvangen, in dat geval hoeft u deze ook niet in te nemen en/of achteraan te bellen. Onze excuses voor mogelijke verwarring.

De Andros app

De Andros app vertelt u op het juiste moment wat er nodig is of wat er gaat gebeuren, voor, tijdens en na uw biopsie. Zo hoeft u zelf niets meer te onthouden. De app heeft een handige takenlijst, u kunt notities maken en verstuurt u meldingen op het moment dat dit nodig is. Ook krijgt u goede nazorg.

Na het maken van de afspraak heeft u een SMS ontvangen met de link naar de app om te downloaden, de zorgcode andros is automatisch ingevuld. U kunt ook deze QR-code scannen om de app te downloaden.

Preoperatieve screening

Voorafgaand aan de behandeling vindt de preoperatieve screening plaats.

Voor deze screening hebben wij u per mail een digitale vragenlijst gestuurd. Aan de hand van de ingevulde vragenlijsten beoordeelt de verpleegkundige of de biopsie veilig uitgevoerd kan worden.

Deze vragenlijst moet volledig ingevuld zijn voordat de biopsie kan plaatsvinden. Het is dus van belang dat u deze volledig invult. De verpleegkundige neemt telefonisch contact met u op als zij nog aanvullende informatie nodig heeft.

Gebruikt u bloedverdunnende medicatie?

Bij het gebruik van bloedverdunnende medicijnen is de kans op een bloeding wat groter. Overleg met uw behandelend arts van Andros of u moet stoppen.

Staat u onder controle van de trombosedienst laat dan op de werkdag voor de biopsie een INR bepaling doen. Deze moet kleiner zijn dan 1.7. Indien dat niet het geval is, neem dan contact met ons op.

Vezelbeperkt dieet

We verzoeken u om één dag een vezelbeperkt dieet te volgen om ervoor te zorgen dat de endeldarm op de dag van de biopsie vrij van ontlasting is. Een ‘lege’ endeldarm zorgt namelijk voor betere echobeelden. Het is belangrijk dat u de dag voor de biopsie dit dieet volgt. Op de dag van de ingreep hoeft u zich niet meer aan dit dieet te houden.

U leest hieronder welke producten u kan eten tijdens het volgen van het vezelbeperkte dieet.

Broodmaaltijden

  • Twee à drie sneetjes witbrood zonder zaden met halvarine, margarine of roomboter
  • Opties voor broodbeleg:
  • Kaas zonder pitten en korsten
  • Plakje kipfilet
  • Gekookt ei
  • Honing, gekleurde hagelslag of jam
  • Thee (eventueel met suiker als u dat gewend bent)
  • Eén beker melk of karnemelk per dag

Tussendoortjes

  • Maximaal twee koppen koffie, liever thee of water
  • 1 portie fruit: zonder schil of pit (appel, peer, banaan)
  • Maximaal twee biscuitjes

Warme maaltijden

  • 150 gr gekookte kip zonder vel of gekookte vis
  • Een groentelepel gekookte groenten
  • Worteltjes
  • Bloemkool
  • Spinazie
  • Sperziebonen
  • Een portie witte rijst, macaroni of spaghetti. Let op: niet de volkoren variant
  • Jus of bouillon
  • Schaaltje yoghurt, vanillevla of vanillepudding

In de avond

  • Een kopje koffie, thee of water zonder koekje
  • Drinken
  • 1 ½ – 2 liter vocht per dag
  • Koffie: maximaal vier koppen per dag
  • Bouillon, druiven-, appel-, of sinaasappelsap (zonder vezels), roosvicee en limonade
  • Geen koolzuurhoudende dranken

Wat kunt u verwachten op de dag van de biopsie?

Voordat de biopsie van start gaat heeft u een gesprek met de uroloog, de arts die de biopsie zal uitvoeren. Tijdens dit gesprek zal de uroloog u vertellen wat er precies gaat gebeuren. Ook beantwoordt hij eventuele vragen die u heeft. Daarna wordt gestart met de biopsieprocedure.

Echografisch onderzoek

De uroloog of verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer waar de verpleegkundige allereerst nog belangrijke informatie met u controleert. Hierna trekt u uw onderkleding uit, de bovenkleding houdt u aan. U kunt nu plaatsnemen op de behandelstoel, hierbij rust u met de knieholtes in beensteunen.

Met een dun naaldje wordt de huid van het perineum verdoofd. De huid blijft dan ruim een half uur gevoelloos. Hierna wordt de echokop in het rectum geschoven. Met behulp van geluidsgolven (echo) wordt de prostaat in beeld gebracht op het beeldscherm.

Fusie van de beelden

Voor de biopsie heeft de uroloog op de MRI beelden de contouren van de prostaat en de afwijkingen ingetekend

Prostaatbiopsie beelden MRI Echo fuseren in raster

De uroloog legt vervolgens de MRI beelden over de echo beelden om de juiste plaats van de afwijking op de echobeelden te kunnen vaststellen.

Fusie biopsie prostaat via huid wordt geprikt daarvoor worden mri beelden over echo beelden geprojecteerd

Biopsie

Tijdens het echografisch onderzoek is de huid van het perineum verdoofd . Voordat de uroloog start met de biopsie krijgt u een tweede verdoving. Door middel van een dunne naald worden de zenuwbundels aan beide kanten van de prostaat en de bekkenbodem verdoofd. Deze verdoving veroorzaakt heel kort een branderig gevoel.

De uroloog zal nu starten met de biopsie. Door de gefuseerde echobeelden weet de uroloog precies waar hij weefsel (biopten) moet wegnemen. Gemiddeld worden er tussen de 10 en 12 biopten genomen. Het is belangrijk dat u zo stil en ontspannen mogelijk blijft liggen.

Perineum is het gebied tussen balzak en anus, hier wordt trans perineaal geprikt

Na de biopsie

Als de biopsieprocedure is beëindigd brengt de verpleegkundige u naar de wachtruimte waar u plaatsneemt totdat u heeft geplast. Nadat u heeft geplast mag u naar huis, u hoeft zich niet te melden bij de secretaresse. De totale biopsieprocedure duurt ongeveer 30 minuten.

Uitslag onderzoek

Het gebiopteerde weefsel wordt in een laboratorium microscopisch onderzocht door de patholoog-anatoom. Nadat de uitslag bekend is, wordt deze besproken in een multidisciplinair overleg (MDO). Verschillende specialisten beoordelen de uitslag en bepalen samen welk behandelplan voor u het meest effectief is.

De afspraak om de uitslag te bespreken is tegelijkertijd met het plannen van de biopsie gemaakt. De uitslag van de biopsie wordt door uw behandeld arts met u besproken. Omdat de uitslag gevolgen kan hebben voor uw verdere gezondheid en behandeling adviseren wij u om uw partner of vertrouwenspersoon mee te nemen.

Nazorg

Eén dag na de ingreep nemen wij via de Andros app contact met u op om te vragen hoe het met u gaat en of u last heeft gehad van complicaties of infecties.

Om complicaties te voorkomen raden wij u aan om de dagen na de biopsie op het volgende te letten:

  • Veel blijven drinken (geen alcohol).
  • Wij adviseren u om minstens een week niet te fietsen.
  • Het is belangrijk om de eerste vier dagen na de biopsie geen zaadlozingen te hebben of te zwaar te tillen.

Starten bloedverdunnende medicatie

Voor de biopsie is het belangrijk dat u stopt met het innemen van bloedverdunnende medicatie. Hierover leest u onder het kopje ‘uw afspraak voorbereiden’ op de volgende pagina meer.

Wanneer u bloedverdunnende medicatie slikt mag u hier vaak twee dagen na de biopsie weer mee beginnen, overleg dit altijd met uw behandelend arts of met de trombosedienst.

Bijwerkingen

Na de procedure kunnen een of meerdere bijwerkingen optreden.

Zwelling prostaat

Wanneer er een groot aantal biopten zijn genomen bij een sterk vergrote prostaat, kan er tijdelijk een zwelling van de prostaat ontstaan waardoor het plassen moeilijker gaat. Deze bijwerking komt bij Andros zelden voor. Als u niet kunt plassen moet u direct contact met ons of de huisartsenpost opnemen.

Bloedverlies

Het is normaal dat u na de biopsie wat bloed verliest bij de urine; ook bij het sperma kunt u de eerste tijd wat bloed of bruine verkleuring aantreffen. Dit kan enkele dagen tot weken duren. Indien u veel, of langer dan een week bloed blijft verliezen, neem dan contact op met onze kliniek.

Bloeduitstorting

Na de biopsie kan het voorkomen dat u een bloeduitstorting krijgt in het perineum gebied. Dit is normaal en gaat vanzelf over.

Ontsteking

De kans op een ontsteking na deze manier van biopteren is vrijwel uitgesloten. Mocht u toch koorts krijgen, neem dan direct contact met ons op of met de huisartsenpost.

Een biopsie geeft geen verhoogde kans op eventuele uitzaaiingen van prostaatkanker.

Praktische info

Afspraak verzetten of afzeggen

Kunt u niet komen of wilt u uw afspraak verzetten? Neem dan ten minste één week voor uw afspraak contact met ons op. Het is anders lastig om uw plekje nog op te vullen terwijl er wel een medisch team (arts, verpleegkundige en analist) voor u klaar staat. We zijn dan helaas genoodzaakt om kosten in rekening te brengen.

Privacy

Uw gegevens worden beschermd door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat al uw gegevens en de bevindingen van bij u uitgevoerd onderzoek optimaal beveiligd zijn. Zonder uw toestemming zijn deze gegevens voor niemand toegankelijk. Uiteraard hebben de verpleegkundigen en urologen wel toegang tot uw gegevens. Bekijk hier ons privacy statement

Klachten en suggesties

Alle medewerkers van Andros doen hun best om u goede zorg en hulp te geven. Toch gaat het niet altijd zoals door u wordt verwacht. Het is het beste om uw opmerking, aanmoediging of klacht rechtstreeks met de betrokken medewerker(s) te bespreken. Wij zien elke klacht als een kans om te leren en onze kwaliteit te verbeteren. Levert het gesprek niet op wat u verwacht, dan kunt u zich wenden tot onze klachtencoördinator. Op www.mannenkliniek.nl/klacht vindt u alle informatie hierover.

Neem gerust contact op

Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen? Neem dan gerust contact op. U kunt ons bereiken via 026-389 17 53 op maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur of via info@mannenkliniek.nl

Versie: 30 april 2024
Download de brochure:
Download de brochure