Kan bij een vergrote prostaat een ‘stent’ geplaatst worden in de plasbuis?

‘Kan bij een vergrote prostaat een ‘stent’ geplaatst worden in de plasbuis? In het geval van een goedaardige vergroting kan een soort stent in de urinebuis de beknelling tegengaan en waardoor er een betere doorstroming ontstaat?’ Vraagt een van onze lezers zich af. Onze oprichter en uroloog professor Frans Debruyne geeft antwoord op deze ‘vraag van de maand’.

Dit is een goede vraag en een logische gedachte. Immers als er ergens in het lichaam een buis verstopt zit zou men er een stent in kunnen plaatsen om de doorgankelijkheid weer te verzekeren. Dit is dan ook de eerste keus behandeling wanneer bloedvaten, waar ook in het lichaam maar vooral aan het hart, door artherosclerose (aderverkalking) vernauwd of zelfs verstopt raken. Waarom zou men dat niet bij de plasbuis kunnen doen?

Inderdaad een logische benadering en men heeft dit dan ook veelvuldig geprobeerd. En toch is een stentbehandeling bij plasbuisvernauwingen nooit echt goed gelukt en dus niet van de grond gekomen.

Goedaardige prostaatvergroting

De meest voorkomende obstructie van de plasbuis (urethra) komt door goedaardige prostaatvergroting. Deze vergroting treedt eigenlijk bij elke ouder wordende man op. Echter lang niet iedereen moet hiervoor behandeld worden. Behandeling is alleen nodig als er belastende plasklachten optreden zoals moeilijk op gang komen bij plassen, dunne straal en onvolledig uitplassen, verhoogde en frequenter aandrang, ’s nachts plassen, nadruppelen en zelfs ongewild urineverlies. Ongeveer 30% van de ouder wordende mannen zullen ooit een behandeling voor goedaardige prostaatvergroting moeten ondergaan en meestal wordt hierbij met medicijnen begonnen. Als deze niet meer helpen dient de prostaatvergroting operatief verwijderd te worden. In dit geval zou een stent dus een minder invasieve oplossing kunnen bieden.

Lees verder over een vergrote prostaat

Klinisch onderzoek

Gedurende de laatste drie decennia zijn dan ook meerdere stents in diverse materialen hiervoor ontwikkeld en uitgeprobeerd in doorgaans goed uitgevoerd klinisch onderzoek. De meeste onderzoeken kwamen echter niet tot een bevredigend resultaat omdat een stentbehandeling hoewel in het begin met goed gevolg geplaatst, al op minder lange termijn met veel en hinderlijke complicaties gepaard ging.

De eerste paar maanden na het plaatsen van een urethrastent gaat het plassen beter maar dan komt het. Soms bleef de stent niet zitten en migreerde buiten de prostaat. Soms was de stent niet strak genoeg om de prostaat open te houden. De stent groeide soms dicht door slijmvlieswoekeringen vanuit de prostaatbekleding. Maar veruit de grootste complicatie was steenvorming vanuit de urine (die veel kalk bevat) op de stent met infecties, pijn en dichtslibben als gevolg. Overigens zonder steenvorming hadden patiënten soms ook aanhoudende hinderlijke pijn vooral bij het zitten.

HoLEP

Om al deze redenen zijn stents bij prostaatvergroting nooit doorgebroken en het ziet er niet naar uit dat dit in de (nabije) toekomst zal gebeuren. Als er moet worden ingegrepen voor medicatie-resistente goedaardige prostaatvergroting kan dit het best door chirurgische verwijdering van het obstructief prostaatweefsel. Er zijn hiervoor ook weer diverse methoden maar bij Andros geven we de voorkeur aan een laser enucleatie (HoLEP) wat via de plasbuis gebeurt in een 24 uursopname. Deze methode bereikt een vollediger verwijdering van het obstructief weefsel met minder complicaties. Andros past de HoLEP laser behandeling nu al enkele jaren met succes toe.

Lees verder over HoLEP

Heeft u een idee voor ‘vraag van de maand’?

Heeft u een vraag die ‘vraag van de maand’ zou kunnen zijn? Bijvoorbeeld over plasklachten, prostaat, erectie, testosteron of prostaatkanker? Mail uw vraag aan onze redactie via info@mannenkliniek.nl onder vermelding van ‘vraag van de maand’. De ‘vraag van de maand’ wordt anoniem gepubliceerd.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 18 april 2019

Neem contact met ons op