Veel plassen ook ’s nachts, wat kan ik doen?

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
18 september 2020

‘Veel plassen ook ’s nachts, wat kan ik doen? Ik moet steeds vaker plassen. Dat vind ik vooral ‘s nachts lastig. Meestal moet ik er wel 3 keer per nacht uit. Wat kan ik tegen vaak plassen doen? Heeft u ook leefstijl adviezen voor mij?’ Deze vragen ontvingen we van een van onze lezers. Medisch directeur professor Frans Debruyne geeft antwoord op deze ‘vraag van de maand’. 

Vaak plassen (polakysurie) en ’s nachts plassen (nycturie) komt vaker voor bij de ouder wordende man. Deze klachten worden meestal veroorzaakt door een prostaatvergroting.

Goedaardige of kwaadaardige prostaatvergroting

Een prostaatvergroting kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Kwaadaardige prostaatvergroting alias prostaatkanker geeft, zeker in het beginstadium, meestal geen klachten. Als er dus klachten zijn van vaker plassen, is er bijna altijd sprake van goedaardige prostaatvergroting.

Veel Plassen Man door Vergrote Prostaat Andros Clinics

Minder krachtige straal en verhoogde aandrang

Goedaardige prostaatvergroting is inherent aan het ouder worden van de man. Met het ouder worden wordt de prostaat bij iedere man groter. Deze vergroting van de prostaat kan niet alleen de kracht van de urinestraal verminderen door dichtdrukken van de plasbuis die door de vergrote prostaat heen loopt, maar kan ook de blaas prikkelen tot verhoogde aandrang en dus tot vaker plassen.

Druk van middenkwab op blaasbodem

Verhoogde aandrang door een geprikkelde blaas ontstaat met name als er sprake is van de ontwikkeling van een middenkwab van de prostaat die specifiek de blaasbodem indeukt. In de blaasbodem zitten de sensoren die de hersenen een seintje geven tot aandrang en dus tot plassen.

Wel of niet behandelen?

Aan de goedaardige prostaatvergroting zelf kan niet veel worden gedaan. Het is een natuurlijk proces dat inherent is aan het ouder worden van de man. Er bestaan wel behandelingsmogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld medicijnen om de groei van de prostaat tegen te gaan. Ook bestaan er medicijnen om de verhoogde prikkeling en de verhoogde aandrang en dus de polakysurie (vaker plassen) en de nycturie (nachtelijk plassen) tegen te gaan.

Meestal hebben deze medicijnen in het begin en ook enige tijd daarna wel effect maar op lange termijn zullen deze uiteindelijk falen omdat de groei van de prostaat niet echt kan worden tegengehouden. Zelf kan men tegen deze “natuurlijke” groei niet zoveel doen.

Ene man heeft eerder last dan andere

Overigens is het onvoorspelbaar wanneer de goedaardige vergroting van de prostaat met het ouder worden klachten zal geven. Bij de ene man komt het (veel) eerder voor dan bij de andere. Er is geen directe relatie tussen de grootte van de prostaat en de klachten maar bij een prostaat middenkwab die de blaasbodem indrukt zullen de klachten meer prominent aanwezig zijn.

Leefstijl advies bij veel plassen

Op de specifieke vraag of leefstijladviezen de klachten kunnen beïnvloeden is het beste advies eigenlijk om overdag en ’s avonds de vochtinname gelijkmatig te verspreiden. Ook kan het raadzaam zijn om ’s avonds voor het naar bed gaan niet (te) veel te drinken en zeker geen koffie of (veel) alcohol. Bovendien is gezond leven altijd goed, niet alleen voor de prostaat maar voor het hele lichaam.

U kunt eenvoudig een zelftest doen op onze website om de ernst van uw klachten te bepalen. U ziet direct:
• de mate van uw plasklachten (mild, matig of ernstig)
• uw IPSS score
• een globaal advies.

Door prof.dr. Frans Debruyne

Behandeling van plasklachten bij Andros Clinics

Onze zeer ervaren specialisten zorgen voor gericht onderzoek, een precieze diagnose en nemen veel tijd voor uitleg en overleg. Zo komen we samen met u tot de juiste behandeling op het juiste moment. Voor het maken van een afspraak bij Andros Clinics heeft u een verwijzing van de huisarts nodig.

Heeft u een idee voor ‘vraag van de maand’?

Heeft u een vraag die ‘vraag van de maand’ zou kunnen zijn? Bijvoorbeeld over plasklachten, prostaat, erectie, testosteron of prostaatkanker? Mail uw vraag aan onze redactie via info@andros.nl onder vermelding van ‘vraag van de maand’. De ‘vraag van de maand’ wordt anoniem gepubliceerd.

Neem contact met ons op