Wat is intelligent screenen op prostaatkanker?
Om een agressieve prostaatkanker op tijd te ontdekken, als het nog kan genezen, kan de PSA waarde in het bloed van de man worden gemeten. Het meten van de PSA waarde is geen standaard onderzoek. Er is geen bevolkingsonderzoek om prostaatkanker vroeg op te sporen omdat het meten van PSA en het vroeg ontdekken van prostaatkanker voors en tegens heeft.
Met ‘intelligent screenen’ oftewel het ‘intelligent opsporen van prostaatkanker’ wordt de PSA test efficiënt ingezet door eenmalig PSA te meten met 50 jaar en risicogroepen jaarlijks te screenen. Door de inzet van precisiediagnostiek wordt overbehandeling voorkomen. Intelligent screenen wordt ook aanbevolen door de European Assocation of Urology (EAU).
Eenmalig PSA meten rond de 50 jaar
Doe bij alle mannen rond de leeftijd van 50 jaar een eenmalige, simpele, goedkope en verduidelijkende PSA test. Een PSA test is een bloedtest die prostaatkanker (vroegtijdig) aan het licht kan brengen. Is de PSA waarde normaal dan kan de betreffende man minstens 10 jaar met rust worden gelaten want de kans dat hij in die periode prostaatkanker krijgt is echt verwaarloosbaar.
Jaarlijks PSA meten bij risicogroepen
Doe wel vanaf een leeftijd van rond 50 jaar een jaarlijkse screening door middel van een PSA test bij mannen die tot een risicogroep behoren voor het vroegtijdig krijgen van prostaatkanker. Die risicogroepen zijn vrij goed te definiëren.
- Mannen met een familiegeschiedenis van eerste (vader, broer) en tweede (oom, neef) graads prostaatkanker.
- Mannen met Afrikaanse voorouders of van Afrikaanse afkomst.
- Mannen met veel borst- en eierstokkanker in de familie zeker als die gepaard gaan met bepaalde genetische afwijkingen zoals bijvoorbeeld BRACA1 en meer nog BRACA2.
Met precisiediagnostiek
Screening voor prostaatkanker wordt dan gerichte en intelligente vroegdiagnostiek waarbij de voorhanden zijnde diagnostische middelen gericht en kosteneffectief kunnen worden ingezet. Zoals prostaatwijzer, risicocalculator, PSAD (PSA dichtheid), PSAV (PSA verdubbelingssnelheid), TRUS (echografisch onderzoek) of/en MRI van de prostaat en uiteindelijk ook de (fusie-)biopsie (weefselonderzoek). Dit betekent dus juiste precisiediagnostiek.
Agressieve prostaatkanker op tijd ontdekken
Hiermee wordt de juiste vroegdiagnostiek van prostaatkanker bereikt: een agressieve prostaatkanker wordt op tijd ontdekt waardoor een genezende behandeling nog mogelijk is.
Bij duizenden patiënten is deze benadering bij en door Andros reeds toegepast. Andros heeft dus grote ervaring met de combinatie vroegdiagnostiek en precisiediagnostiek.
‘Over-diagnostiek’ heeft Andros hiermee voldoende onder controle. ‘Onder-diagnostiek’, oftewel het te laat ontdekken van prostaatkanker waardoor een genezende behandeling niet meer mogelijk is, wordt evenzeer vermeden.
Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde publiceerde hierover het artikel ‘intelligent opsporen van prostaatkanker’ van dr. Theo de Reijke.