Niet-steroide ontstekingsremmers beschermen tegen prostaatkanker
In 2017 werd in Frankrijk de EPICAP studie gepresenteerd. De studie betrof een statistische analyse van de relatie tussen het gebruik van NSAIDs (Nonsteroidal anti-inflammatory drugs) en het risico van (agressief) prostaatcarcinoom.
In de studie werden twee groepen mannen van onder de 75 jaar vergeleken: 819 mannen met de diagnose prostaatkanker en 879 controles. Het gebruik van NSAIDs werd hierbij bestudeerd en de onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de mannen die NSAIDs gebruikten minder prostaatkanker en zeker minder agressief prostaatkanker ontwikkelden. Het beschermende effect van NSAIDs is nog meer uitgesproken bij mannen met chronische prostatitis maar dit moet nog verder worden onderzocht en bevestigd.
Het komt er dus op neer dat deze middelen mogelijkerwijze, zeker bij chronische prostatitis, het later ontstaan van prostaatkanker kunnen voorkomen. Er is immers steeds meer bewijs dat chronische prostatitis (chronische prostaatontsteking) een rol kan spelen in het ontstaan van prostaatkanker. Het gaat hier echter om een retrospectieve cohort analyse die uiteraard ook de nodige statistische beperkingen heeft. Daarom stellen de onderzoekers dat er nog verder onderzoek moet worden gedaan om dit te bevestigen.