Biopsie niet nodig bij meer dan 50% van de mannen

Drs. Jos Immerzeel Prostaat MRI Fusie Biopsie Specialist Andros Clinics
22 november 2017

Bij meer dan 50% van de mannen met verdenking prostaatkanker is een biopsie niet nodig, als ze worden onderzocht met precisiediagnostiek. Dit blijkt uit de resultaten van het Andros Centrum voor Prostaatkanker Precisiediagnostiek. Jos J. Immerzeel, radiotherapeut-oncoloog, presenteerde deze resultaten op de “Second Global Summit on Precision Diagnosis for Prostate Cancer” in Boston en bij de NVU (Nederlandse Vereniging voor Urologie).

Betere resultaten

• 994 mannen ondergingen een MRI op basis van een te hoge PSA waarde.
• Bij 413 mannen bleek een biopsie nodig voor verder onderzoek.
• Deze mannen kregen een fusie-biopsie via de huid voor nader onderzoek.
• Preventieve antibiotica waren niet nodig.
• Geen enkele infectie na de biopsie.
• Geen complicaties, anders dan een onschuldige bloeding of tijdelijk even wat bloed in de urine.
• Geen tot nauwelijks pijn, zo beoordeelden de mannen hun fusie-biopsie.
• Bij 75% van de biopsies werd prostaatkanker gevonden.

Bij meer dan 50% van de mannen bleek biopsie niet nodig na MRI

Bijna 1000 mannen bij Andros Clinics hebben een MRI ondergaan tussen november 2015 en juli 2017. Uit de MRI bleek dat bij 413 mannen vervolgens een biopsie nodig was. Bij 581 mannen, dus meer dan 50%, bleek geen biopsie nodig omdat de MRI geen voor kanker verdachte afwijkingen liet zien.

In het reguliere zorgtraject zoals in de meeste ziekenhuizen wordt aangeboden zouden alle 1000 mannen een traditionele biopsie hebben ondergaan.

Bij een traditionele biopsie wordt een echosonde via de anus ingebracht en vervolgens wordt door de endeldarmwand geprikt. Meestal 12 keer, waarbij uit willekeurige plekken in de prostaat weefsel wordt afgenomen. Dit wordt een “blinde” biopsie genoemd. Bij een “blinde” biopsie is de kans groter dat er naast een eventueel aanwezige tumor geprikt wordt.

Een fusie biopsie is betrouwbaarder

Alleen als op de MRI bepaalde afwijkingen te zien zijn, gaan we bij Andros over tot een biopsie. Op de MRI beelden is zichtbaar waar in de prostaat verdachte weefsel zit. Door tijdens de fusie-biopsie de MRI beelden te “fuseren” met de live echo, kan de arts heel gericht prikken en zo gericht verdacht weefsel afnemen.

Biopsie via de huid is veiliger

Er was geen enkele infectie of ernstige complicatie. Dat komt doordat we prikken via de huid van het perineum. Omdat we deze huid goed kunnen desinfecteren is het infectiegevaar nihil. Preventieve antibiotica waren niet nodig.

Omdat bij een traditionele biopsie via de endeldarm wordt geprikt. kunnen bacteriën uit deze darm gemakkelijk in de prostaat terechtkomen. Standaard wordt daarom preventief antibiotica voorgeschreven.

Ondanks de preventieve antibiotica treedt bij 5% van de mannen infectie op en zelfs een enkele keer een potentieel gevaarlijke veralgemeende sepsis. Steeds vaker komen resistente bacteriën voor dus het risico op infectie en sepsis neemt alleen maar toe.

Nauwelijks pijn

De fusie-biopsie wordt onder lokale verdoving uitgevoerd. We vroegen de mannen om de ervaren pijn te beoordelen. Op een schaal van 0 (geheel geen pijn) tot 10 (ondragelijk veel pijn) beoordeelden de mannen het verdoven van de huid gemiddeld op 2,17. De biopsie zelf scoorde gemiddeld een 1,19. De conclusie is dat de mannen nauwelijks pijn ervaren.

“Als het om pijn gaat, ben ik enorm gevoelig. Ik zag daardoor erg op tegen de biopsie. Het viel me 100% mee. Ik heb nauwelijks iets gevoeld.” dhr. P. Dingemans.

Prostaatkanker beter opsporen

Eind 2015 is Andros gestart met haar Centrum voor Prostaatkanker Precisiediagnostiek. Voor deze precisiediagnostiek zijn meerdere innovaties bijeengebracht die met name in de Verenigde Staten al werden toegepast.

Met deze precisiediagnostiek kunnen we zeer gericht en specifiek vaststellen of een man prostaatkanker heeft, hoe ernstig de kanker is, of deze behandeld moet worden en hoe. Deze diagnostiek voorkomt overbehandeling, onnodige kosten en complicaties.

Onze kennis en resultaten delen we internationaal omdat we ernaar streven om de detectie van prostaatkanker voor iedere man preciezer, veiliger en minder belastend te maken.

Lees verder over het Andros Centrum voor Prostaatkanker Precisiediagnostiek

precisiediagnostiek

 

Drs. Jos Immerzeel Prostaat MRI Fusie Biopsie Specialist Andros Clinics
Auteur: Drs. Jos Immerzeel is fusie biopsie specialist. Eerder werkte hij als radiotherapeut-oncoloog. Hij geeft internationaal voorlichting over en begeleiding bij fusie technologie en transperineaal prikken.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op