Prostaatscan de nieuwe norm
Mannen met een verhoogde PSA-waarde – die kán wijzen op prostaatkanker – hoeven voortaan niet langer pijnlijke weefselprikken te ondergaan. De nieuwe conceptrichtlijn, die binnenkort definitief wordt vastgesteld, dirigeert mannen meteen naar de mri-scanner. „Beter een goed plaatje dan een pijnlijk gaatje”, vat de Nijmeegse radioloog prof. dr. Jelle Barentsz van het Radboudumc opgewekt samen.
Bij ruim 40.000 mannen in ons land wordt jaarlijks een verhoogde PSA-waarde vastgesteld. Barentsz: „We bereiden ons nu voor door het creëren van expertisecentra die goede mri-plaatjes maken die met kennis worden beoordeeld.” De Europese richtlijn is al eerder gewijzigd naar aanleiding van onderzoeken van Barentsz en zijn Rotterdamse collega dr. Ivo Schoots.
De nog bestaande traditionele methode – 12 weefselprikken via de anus – kan leiden tot ontstekingen. Barentsz: „Bovendien worden met deze methode ook niet agressieve kankers ontdekt die niet behandeld hoeven te worden. Helaas laten de meeste mannen dat toch doen, omdat ze alleen maar het woord ’kanker’ horen. Dit leidt tot onnodige incontinentie en impotentie. Dit kunnen we allemaal voorkomen met de mri’s. Maar we moeten wel goéde mri-plaatjes maken en die juist beoordelen.”
De radioloog heeft becijferd dat de nieuwe methode iets meer kost dan de oude methode met weefselprikken. „Maar omdat er sprake is van veel minder overbehandelingen en minder bijkomende narigheden als infecties, besparen we uiteindelijk ruim 500 euro per patiënt. Vermenigvuldig dat met 40.000 patiënten, dan bespaar je 20 miljoen euro zorgkosten per jaar.”
Professor Barentsz wil naar sneldiagnostiek toe. „Een man met een verhoogd PSA moet in één dag met behulp van een mri de uitslag krijgen. Als er wél een afwijking is, dan wordt er een weefselprik gedaan op basis van de mri-beelden. Laten die een erg agressieve kanker zien, dan moeten een pet-scan en een nano-mri worden gemaakt. Binnen twee weken is er zo een nauwkeurig behandeladvies mogelijk.”
Deze sneldiagnostiek wordt gesteund door zorgverzekeraar VGZ. „Een daling van het aantal pijnlijke prikweefselonderzoeken van 62% door de inzet van mri kun je gerust spectaculair noemen”, aldus Jurgen Hermsen, medisch adviseur van VGZ. De zorgverzekeraar werkt samen met zorgaanbieders aan betere zorg tegen lagere kosten en juicht het initiatief van Radboudumc toe. „Ook bekostigen wij het initiatief van het Radboudumc om de opgedane expertise naar meer ziekenhuizen uit te breiden. Die centra zijn bij ons op te vragen.”
’Genezen zonder bijwerkingen’
Kees van den Berg (63) kreeg in 2012 de diagnose prostaatkanker. De arts in een regionaal ziekenhuis adviseerde een half jaar te wachten. „Omdat dat niet goed voelde, heb ik een second opinion aangevraagd bij een ziekenhuis dat zich gespecialiseerd had in prostaat-mri. Gelukkig maar. Met een operatie is de kanker weggehaald en ik ben genezen zonder bijwerkingen.”
Inmiddels is Van den Berg voorzitter van de Prostaat Kanker Stichting. „De stichting is voorstander van de conceptrichtlijn en het concentreren van diagnostische zorg. Helaas is prostaatkanker nog altijd een schaamteziekte én een sluipmoordenaar: 2600 mannen per jaar sterven aan prostaatkanker.”
Bron: Telegraaf
Note Andros
Andros Clinics past deze MRI prostaatscan al sinds 2016 toe in haar Centrum voor Prostaatkanker Precisiediagnostiek. Door eerst een MRI te maken konden er bij meer dan 1350 mannen (57%) biopsieën voorkomen worden. Lees verder over precisiediagnostiek