Oefening en beweging verbeteren levenskwaliteit van prostaatkankerpatiënten

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
28 november 2016

Hoe beter de conditie van een patiënt, hoe beter het lichaam zich kan verzetten tegen het doorgroeien van een kanker en ook het verdragen van een therapie.

Hormonale therapie is een aanslag op vitaliteit en kracht

Voor prostaatkanker wordt meestal hormonale therapie voorgeschreven. Door deze therapie verdwijnt het mannelijk hormoon testosteron waardoor er natuurlijk een aanslag wordt gepleegd op de vitaliteit en de kracht van het lichaam. Het is dan ook van belang om het lichaam tijdens deze therapie in optimale conditie te houden. Er is kort geleden een analyse verschenen van een aantal studies waarin bij patiënten met uitgezaaid prostaatkanker het effect werd bestudeerd van dagelijkse oefeningen op de kwaliteit van leven.

Studie toont verbetering levenskwaliteit

Deze recent gepubliceerde studie is afkomstig uit het Insituto Nazionale dei Tumori Milaan en toont inderdaad aan dat dagelijkse oefeningen – al of niet onder begeleiding –  tot een belangrijke verbetering van de kwaliteit van leven van de patiënt leidt. Door de dagelijkse oefeningen worden de spieren van het lichaam, waarop de hormoontherapie een aanslag pleegt, goed getraind en vertonen een betere kracht en weerstand. Zo kan de patiënt beter functioneren in een gezonder lichaam. Voor de doorgaans oudere patiënt die een dergelijke hormoontherapie moet ondergaan is dit van groot belang.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op