Mediterraan dieet en prostaatkanker

In 2018 verscheen in de Journal of Urology, een leidinggevend urologische tijdschrift, een verslag van een studie waarin de relatie is onderzocht tussen het gebruik van het Mediterraan dieet en het ontstaan van agressieve prostaatkanker.

Mediterraan dieet

Uit deze studie blijkt nu dat mannen die dit dieet volgen minder risico hebben voor het ontwikkelen van deze toch potentieel dodelijke vorm van prostaatkanker. Het Mediterraan dieet is rijk aan:

  • verse groenten en fruit
  • peulvruchten zoals bruine bonen en linzen
  • olijfolie
  • noten en zaden
  • vis
  • kip
  • volkoren producten
  • met mate: rood vlees en melkproducten.

Het Mediterraan dieet verschilt duidelijk van het veel zwaardere en belastende traditionele Westerse dieet.

Minder agressief hooggradig prostaatkanker

Het betreft een Spaanse studie die is gepubliceerd door onderzoekers uit Madrid. Deze onderzochten deze relatie bij 733 mannen met histologisch bevestigd prostaatkanker. Deze patiënten hebben zij vergeleken met 1.229 gezonde mannen uit diverse Spaanse regio’s. Bij alle mannen werd hun dieetgewoonte geanalyseerd. Hierbij kwam naar voren dat alleen mannen met een exclusieve voorkeur voor het Mediterraan dieet minder agressief hooggradig prostaatkanker ontwikkelden.

Preventie prostaatkanker

De conclusie van de studie was dan ook dat het bevorderen en aanbevelen van het Mediterraan dieet van waarde zou kunnen zijn bij preventie strategieën voor prostaatkanker. Het gaat erbij om de toepassing van een volwaardig Mediterraan dieet in plaats van de nadruk te leggen op individuele voedselcomponenten. Dit is weliswaar een waardevolle aanbeveling maar de vraag blijft of dit ook buiten Spanje is te realiseren.

Lees verder over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 22 januari 2018

Neem contact met ons op