Lichamelijke activiteit en prostaatkanker

In het wetenschappelijk tijdschrift Prostate uit 2018 is een boeiend en overzichtelijk artikel verschenen over de relatie tussen lichamelijke activiteit en het ontstaan of de progressie van prostaatkanker.

Lichamelijke oefening  (fitness oefeningen) is een van de leefstijlfactoren waarvan is aangetoond dat het de kans op risico voor kanker kan beïnvloeden. Daarnaast hebben systematische overzicht onderzoeken en meta analyses gesuggereerd dat intensiteit van lichamelijk activiteit is gerelateerd aan het verminderen van het risico op de ontwikkeling van prostaatkanker.

Bovendien hebben studies aangetoond dat lichamelijke oefening na de diagnose prostaatkanker tot een beter resultaat van de therapie kunnen leiden. Dit is zeker het geval bij mannen met uitgezaaide ziekte die door middel van hormonen (androgeen deprivatie therapie – ADT = neutraliseren van het mannelijk hormoon) worden behandeld.

De bijwerkingen van de hormoontherapie waardoor testosteron wordt herleid tot castratieniveau worden goed ondervangen door lichamelijke oefening. Het artikel verschaft nog eens extra argumenten om te onderlijnen hoe belangrijk fitness en lichamelijk oefeningen zijn ter voorkoming van prostaatkanker en tijdens de behandeling ervan.

 

Lees verder over prostaatkanker

Lees verder over leefstijl

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 25 april 2018

Neem contact met ons op