Grootste prostaatkanker screeningsonderzoek gaat van start in VK
Eind 2023 maakten de Britse overheid en Prostate Cancer UK bekend dat er wordt gestart met een screeningsonderzoek van £ 42 miljoen. Het doel is om methodes te vinden om prostaatkanker eerder op te sporen.
Het TRANSFORM programma is de eerste in zijn soort en zal innovatieve screeningsmethoden gebruiken, zoals MRI-scan, om prostaatkanker op te sporen. Er zullen honderdduizenden mannen uit het hele VK aan deelnemen.
Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker onder mannen in het Verenigd Koninkrijk en heeft nu nog geen screeningsprogramma. Elk jaar worden meer dan 52.000 mannen gediagnosticeerd met prostaatkanker – dat zijn 144 mannen per dag
Prostaatkanker geeft meestal geen symptomen in het begin. Als het verder gevorderd is, kan het moeilijker te behandelen zijn. Helaas sterven er elk jaar 12.000 mannen aan prostaatkanker in de UK. Een manier om effectief te screenen op prostaatkanker zou mannen met deze kanker moeten kunnen opsporen voordat de kanker zich verspreidt.
Onderzocht wordt of nieuwe screeningsmethoden nauwkeurigere resultaten opleveren dan de huidige bloedtesten. De huidige bloedtest kan prostaatkankers missen en geeft ook een afwijkende waarde bij andere prostaataandoeningen dan prostaatkanker. Mannen met een hoger risico op prostaatkanker vanwege leeftijd en etniciteit worden via hun huisartsenpraktijk geselecteerd en uitgenodigd voor een screeningsbezoek.
Minister van Volksgezondheid VK over TRANSFORM
Minister van Volksgezondheid en Sociale Zorg VK Victoria Atkins over het TRANSFORM programma. “De overlevingskansen van kanker blijven verbeteren in het VK, waarbij de ziekte vaker in een vroeger stadium wordt gediagnosticeerd. Maar er moet meer gebeuren. Onze hoop is dat deze financiering zal helpen om de levens te redden door met geavanceerde screeningsmethoden prostaatkanker zo vroeg mogelijk te kunnen opsporen.”
Professor Jelle Barentsz over het screeningsonderzoek
“Gelukkig heeft de Europese Commissie in september 2022 positief geadviseerd over screening op prostaatkanker met PSA-bloedonderzoek en MRI. Maar voordat we echter over kunnen gaan tot een volwaardig bevolkingsonderzoek in Nederland, moeten er nog een aantal vragen worden beantwoord via een proefscreeningsonderzoek. Het is belangrijk om te weten wat de effecten zijn van een bevolkingsonderzoek in de Nederlandse situatie, die namelijk verschilt van de Engelse situatie. In Nederland werken we samen met een brede groep om een dergelijk voorstel voor proef-screening op te stellen. Ik ben positief over de voortgang.”
Lees verder over prostaatkanker en PSA
Bron www.gov.uk