Erectiepillen verminderen de kans op prostaatkanker niet

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
16 augustus 2016

Studies bij muizen hebben aangetoond dat erectiepillen mogelijk de kans op prostaatkanker zouden kunnen verminderen. Echter het bewijs dat dit ook het geval zou zijn bij mensen was er nog niet.

Prostaatkanker en erectiepillen

In 2016 is er een grote studie verschenen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Journal of Urology (VS) waarin wordt aangetoond dat de kans op prostaatkanker niet verminderd door erectiepillen (de zogenaamde PDE5 inhibitoren) . De analyse werd uitgevoerd op patiënten die jarenlang worden gevolg in de zogenoemde Reduce trial, een gerandomiseerde multicentrische studie waarin meer dan 6.500 patiënten werden ingesloten.

Eerder gepubliceerde gegevens

De uitslagen van deze studie zijn in tegenstelling met eerdere gepubliceerde gegevens (2010) waarbij was aangetoond dat er wel een relatie zou bestaan tussen erectiepillen en prostaatkanker, waarbij mannen die erectiepillen gebruiken een kleinere kans zouden hebben op de ontwikkeling van de prostaatkanker.

Het huidige onderzoek toont aan: relatie bestaat vooralsnog niet

Dr. Stephen J. Freedland, eerste auteur van de nu gepubliceerde gegevens, stelt echter dat er om tot deze uitspraak te komen onvoldoende rekening is gehouden in dit eerdere onderzoek met alle risicofactoren. Toch stelt Freedland dat er nog verder onderzoek noodzakelijk is bij zowel proefdieren als mensen om de eventuele relatie tussen erectiepillen en prostaatkanker te bevestigen. Het huidige onderzoek toont echter aan dat deze relatie vooralsnog niet bestaat.

Lees meer over prostaatkanker

Neem contact met ons op