Andros Prostaatkankercentrum in Baarnsche Courant: Baarn spil in prostaatonderzoek
Andros Clinics en Gynos gaan over op een nieuwe naam: Andros Clinics. De organisatie groeit in Baarn razendsnel nu de MRI scanner van buurman Prescan wordt ingezet. Medisch directeur Paul Kil is trots dat er in zijn klinieken veel onnodige biopsieën kunnen worden voorkomen.
Paul Kil is, na 30 jaar uroloog in Tweesteden ziekenhuis Tilburg, een nieuw leven begonnen als medisch directeur. Een tot twee dagen in de week is hij ook uroloog in Baarn. Nou, Baarn, hij is nog niet verder geweest dan bedrijventerrein de Noordschil. Dat komt ook door de corona maatregelen. Hij is vast van plan de komende tijd een kijkje in het centrum te nemen.
Het is een mannenwereld bij Andros aan de Hermes in Baarn. Mannen tussen pakweg 45 en 80 jaar lopen in en uit. Voor een onderzoek, een MRI-scan of een gesprek. Geopereerd wordt er niet. Daarvoor wordt samengewerkt met drie toonaangevende ziekenhuizen.
Andros staat van oudsher bekend om haar urologische zorg voor de 50+ man. Inmiddels is ook het Andros Prostaatkankercentrum uitgegroeid tot een toonaangevend zelfstandig centrum op het gebied van precisiediagnostiek.
Combinatie
Paul Kil vertelt het steeds opnieuw met veel enthousiasme. Een combinatie van goede apparatuur, goede diagnose en goede mensen werkt in de strijd tegen prostaatkanker.
Grofweg zijn er twee prostaatkankers Een snelgroeiende tumor die dus ook snel bestreden moet worden met bestraling of een operatie. Er is echter ook een vorm die langzaam groeit en goed onder controle gehouden kan worden. Die hoef je juist niet te behandelen.
Kil maakt het duidelijk: ,,Hoeveel mensen van 100 jaar hebben prostaatkanker? Honderd procent! Van de negentig jarigen? Negentig procent! Waarmee hij maar wil zeggen dat iedereen op hoge leeftijd een hele hoge kans heeft op prostaatkanker. In bijna de helft van de gevallen is ingrijpen niet nodig, maar onder controle houden wel.
Patiënten komen bij Andros terecht met een doorverwijzing van de huisarts. Ze gaan vrijwel direct onder de MRI-scan van buurman Prescan. Andros beoordeelt de beelden en als ze het niet vertrouwen adviseren ze een biopsie te nemen. Dat is een kleine stukje weefsel, dat met een naald uit het lichaam wordt gehaald.
Complicaties
Kil: ,,Hier zit een van de belangrijkste veranderingen. Vroeger en bij sommige ziekenhuizen nog wel, ging dat via de endeldarm. Dat geeft een hoop gedoe, de mensen moeten vooraf stevig antibiotica slikken en nog is er de kans op complicaties. Met onze precisiediagnostiek prikken we via de huid na een kleine verdoving. Collega Jos Immerzeel is gespecialiseerd, hij heeft onlangs hier in Baarn de 2000e biopsie geprikt. Dat kan zo nauwkeurig omdat we de MRI-beelden samenvoegen met ’live’ echobeelden, zodat het biopt zo trefzeker mogelijk kan worden uitgevoerd. Dat weefsel onderzoeken we en dan hoor je of je behandeld moet worden of alleen onder controle hoeft te blijven. Geeft de MRI geen indicatie, dan is deze procedure niet nodig want dan hoeft er geen biopsie afgenomen te worden.”
Dat was voor een paar jaar geleden wel anders. Een verhoogd PSA gehalte in het bloed betekende bijna automatisch een biopsie afnemen. Vaak is dat onnodig, weten we nu. Ongewenst voor de patiënt maar ook onnodige kosten voor de toch al dure gezondheidszorg.
Andros is een zelfstandige kliniek die verzekerde zorg levert. De zorg is op dezelfde wijze verzekerd als in het ziekenhuis dus het onderzoek en de behandeling valt onder de basisverzekering.
Taboe
Kil: ,,Prostaatkanker is nog steeds een redelijk taboe. Mannen bij wie prostaatkanker wordt ontdekt, ervaren meestal geen klachten. Ze voelen zich niet ziek, maar moeten opeens wel ingrijpende beslissingen nemen. Dat betekent dat wij artsen veel tijd voor uitleg en overleg nemen. Met die informatie kan de patiënt meebeslissen over de juiste behandelwijze. Als je er tijdig bij bent, hoef je niet te overlijden aan prostaatkanker.”
De prostaat
Bij de meeste mannen boven de 45 jaar neemt de prostaat, normaal de omvang van een walnoot, in grootte toe. Hierdoor kan de blaas geprikkeld raken, waardoor deze minder urine kan opslaan. De groeiende prostaat kan de plasbuis dichtdrukken, waardoor plassen moeilijker wordt. Soms is prostaatkanker de oorzaak van deze klachten, maar meestal een goedaardige prostaatvergroting.
Het slechter gaan plassen is een langzaam proces. Veel mannen raken er aan gewend, ondanks de enorme impact op hun levenskwaliteit. Toch is er zeker wat aan te doen! Met medicijnen, aanpassingen in de leefstijl of, als andere oplossingen niet helpen, een operatieve ingreep. In veel gevallen kunnen de klachten worden verholpen, of op z’n minst kan verergering voorkomen worden.
Prostaatkankercentrum
Andros en Prescan zijn gevestigd in hetzelfde pand aan de Hermesweg. Toen vorig jaar de autoshowroom op de begane grond vertrok, werd deze ruimte door Prescan verbouwd en voorzien van een 3 Tesla MRI. Dit ultrasterkte scanapparaat kan verdenkingen van prostaatkanker direct aan het licht brengen.
Inmiddels wordt bijna 8% van de agressieve prostaatkankers in Nederland bij Andros ontdekt, aldus algemeen directeur Domien Debruyne. „Andros loopt voorop met precisiediagnostiek van prostaatkanker, die veilig en patiëntvriendelijk is. Je voorkomt er zowel onderdiagnose als overbehandeling mee.”
Prostaatkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen boven de 55. Jaarlijks krijgen zo’n 13.000 mannen de diagnose prostaatkanker. Vorig jaar werd een kleine vierduizend met een verhoogde PSA-waarde of met plasklachten door de huisarts doorverwezen naar Andros. De urologen in de Baarnse vestiging zien jaarlijks meer dan tweeduizend patiënten op hun spreekuur. Dit jaar zullen zo’n duizend mannen in het prostaatkankercentrum precisiediagnostiek ondergaan.
Bron: Baarnsche Courant, auteur Eugene Leenders