Fusie biopsie van Andros Clinics, patiënt vertelt in Telegraaf

9 april 2016
Patiënt vertelt

Mijn gevoel zei: dit klopt niet!” Graag had Jaap Bouwmeester uit Noordwijkerhout willen geloven dat de uitslagen van het lokale Leidse ziekenhuis negatief waren en dat de twee biopten geen kankercellen bevatten. Beide keren werd hem dat ook gezegd: ’Géén prostaatkanker! Niets kunnen vinden.’

Maar met een vertraging van anderhalf jaar blijkt bij de 50-jarige pedagogisch medewerker van een jeugdinrichting wel degelijk sprake van prostaatkanker. Daardoor is het kwaadaardige ziekteproces al zover heen, dat zijn leven er concreet door wordt bedreigd.

Bouwmeester zag zijn intuïtie uiteindelijk bevestigd in een ’fusie-biopsie’, een nieuw type onderzoek waarbij gericht biopten van de prostaat kunnen worden genomen met behulp van zowel de MRI-scanner als ’live-echo’-beelden. Jaap Bouwmeester herstelt momenteel thuis van een zware RALP-robotoperatie, half januari, in een ziekenhuis in het Duitse Gronau. Tijdens een zes uur durende ingreep zijn de prostaat en 17 lymfeklieren weggenomen.

,,Al jarenlang laat ik regelmatig mijn cholesterol, bloedsuiker en PSA checken”, vertelt hij. „Dat kunnen sluipmoordenaars zijn.” In juli 2014 bleek volgens de huisarts de PSA-waarde (prostaat-specifiek antigeen) van zijn patiënt verhoogd. ,,Boven de 10”, zegt Jaap. ,,Maar niet futloos, geen pijn- of plasklachten. Niets.”Toch was een biopt nodig, waarbij op willekeurige plaatsen van de prostaat wat weefselhapjes worden genomen. ,,Dat gebeurde met een, naar ik nu besef, conventionele methode die bijna overal in Nederland nog wordt toegepast”, zegt Bouwmeester. „Het is net darten: er wordt maar raak geprikt.”

Ondanks de prostaatontsteking die hooguit werd vermoed, volgde enige maanden later een tweede biopt omdat de PSA-waarde was doorgestegen naar 16-17. Maar opnieuw: ’Geen kanker!’ Jaap Bouwmeester: ,,Die tweede uitslag geloofde ik gewoon niet. Een verder stijgende PSA, maar niets aan de hand?! ’Als niets wordt gevonden, zal het wel niets zijn’. Dat kán niet.” Bovendien blijkt prostaatkanker een erfelijke factor: zijn broer heeft net te horen gekregen dat hij de ziekte heeft en ook hun grootvader bleek ermee te zijn belast.

Bouwmeester besloot daarna tot een second opinion; opnieuw maandenlang wachten op het lokale ziekenhuis wil hij niet meer. Via het internet ontdekte hij waar hij snel onafhankelijk onderzoek kon krijgen: in het Radboudumc in Nijmegen wordt in weekenden onderzoeksapparatuur beschikbaar gesteld, onder meer voor de Andros Clinics. Onderzoek toonde nu een verdachte plek aan, aan de moeilijk bereikbare bovenzijde van de prostaat.

Hij werd doorverwezen naar een gespecialiseerde kliniek in Gronau. ,,Zo snel mogelijk moest de prostaat eruit, vond men daar. De kanker was al door het kapsel heen gebroken. Ruim een week hebben ze me daar gehouden, ze namen geen risico’s. In Nederland ben je de volgende dag alweer thuis.”

Drijvende kracht achter de Andros-kliniek is uroloog en emeritus hoogleraar prof. dr. Frans Debruyne. Jarenlang werkte hij voor het Radboudumc en geldt als een autoriteit op zijn vakgebied.

Kritiek heeft Debruyne op de alom gehanteerde diagnostiek van prostaatkanker in Nederland. ,,Die berust op een basale en weinig precieze aanpak. Dit betekent dat er veel tumoren worden gemist, dat er onschuldige gezwellen worden gevonden en dat alles met een aanpak die allerminst patiëntvriendelijk is. Met de fusie-biopsie wordt precisiediagnostiek patiëntvriendelijk ingezet om snel en doelgericht tot het juiste behandeladvies te komen.”

Jaap Bouwmeester is opgelucht. Eindelijk is gevonden en behandeld wat hem fataal had kunnen worden. ,,Nu wil ik rust en wat wandelen, want sporten gaat echt nog niet.”

Minder pijnlijk

Bij een fusie-biopsie worden MRI-beelden over de ’live’- echobeelden van de prostaat heen gelegd, in feite gefuseerd, om vervolgens gericht weefsel uit de prostaat te kunnen nemen voor microscopisch onderzoek. Deze biopten worden niet via de endeldarm genomen, maar via het gebied tussen scrotum en anus. Het voordeel hiervan is dat de kans op een infectie veel kleiner is en de procedure minder pijnlijk.

Bron: Telegraaf, auteur René Steenhorst

Lees verder over Prostaatkanker precisiediagnostiek bij Andros

 

Neem contact met ons op