20 jaar Andros, hoe het begon
Dit jaar bestaat Andros Clinics 20 jaar. In de reeks #20jaarAndros vertellen onze urologen over het ontstaan van Andros, hoe nieuwe ontwikkelingen tot stand kwamen én wat de verdere plannen zijn. We starten met een interview met professor Frans Debruyne.
In 2004 werd Andros Clinics, toen nog Andros Mannenkliniek, opgericht door professor Frans Debruyne. ‘Veel mannen krijgen met het ouder worden urologische klachten, voor deze mannen wilde ik een eigen kliniek oprichten. Met zorg en een omgeving die voor 100% is afgestemd op de ouder wordende man’, vertelt de professor.
Eerder was professor Frans Debruyne hoofd van de afdeling urologie van het Radboudumc in Nijmegen. Daar heeft hij urologie tot een wereldwijd gerenommeerde afdeling uitgebouwd. Veel urologen in Nederland zijn door hem opgeleid.
Het begon met klinieken speciaal voor de ouder wordende man
‘In het ziekenhuis zag ik veel herenleed. Urologische klachten die een enorm impact hadden op de kwaliteit van leven van deze mannen. En waarover mannen bij voorkeur niet praten. Een taboe onderwerp dus’, aldus de professor.
‘Op een gegeven moment bereik je een leeftijd dat je in het ziekenhuis ruimte voor anderen wil maken. En ik had andere grootse plannen: klinieken speciaal voor de ouder wordende man oprichten! Klinieken die zich helemaal bezig houden met urologie.
En nog specifieker: met prostaatklachten, prostaatkanker, erectieproblemen en testosterontekort. Kortom alle urologische klachten waar ouder wordende mannen mee te maken kunnen krijgen.’
Toen Andros in 2004 startte, bleek al snel dat deze mannen liever naar een kliniek kwamen. Binnen de kortste keren had Andros 5 klinieken.
Met focus zorgen we voor de beste zorg
Inmiddels focust Andros zich op vier expertises waar ze echt onderscheidend in is:
- urologie voor de 50+ man, waar het destijds allemaal mee begon
- prostaatkanker
- sterilisatie van de man
- complexe blaasklachten bij mannen en vrouwen
Frans Debruyne licht toe: ‘We geloven, nog steeds, dat de beste zorg geleverd wordt door specialisten die zich op een specifiek aandachtsgebied focussen qua diagnostiek en behandeling. Met deze focus zorgen we voor deskundigheid, sneller kunnen innoveren, tijd en aandacht voor de patiënt en zorg op maat. Met de juiste zorg op het juiste moment kunnen we vaak zwaardere behandelingen of operaties voorkomen. Zo groeiden we in 20 jaar uit tot toonaangevend in de urologie.’
Innovatie
Dat Andros snel kan innoveren is de afgelopen jaren wel gebleken. Internationale ontwikkelingen worden nauwgezet gevolgd. En er wordt zorgvuldig afgewogen of nieuwe ontwikkelingen ook daadwerkelijk beter zijn voor de patiënt.
Frans Debruyne zet een aantal ontwikkelingen op een rij. We waren voorlopers met de grootschalige toepassing van diverse ontwikkelingen. Zoals ‘eerst een MRI’ waarmee we bij de helft van de mannen met een prostaatkanker verdenking een biopsie konden voorkomen. Maar ook de nieuwe methode van biopteren: de MRI Fusie biopsie. Dat is betrouwbaarder en veiliger want we nemen de biopten gericht af én prikken via de huid in plaats van de darm.
Daarnaast richtten we het blaascentrum op, waar we voor een echte multidisciplinaire aanpak van blaasproblemen zorgen. Verder haalden we de nieuwe prostaatoperaties HoLEP en later Rezum naar Nederland. We willen elke dag de beste zorg leveren, daarom doet het me een genoegen dat patiënten onze zorg met een 9+ waarderen.’
Trots
Kortom, ik ben heel trots op wat we, met alle collega’s van Andros, in 20 jaar voor de urologie in Nederland hebben bereikt. En dat we zo veel patiënten hebben kunnen helpen.
Onze urologen vertellen u meer in de volgende #20jaarAndros artikelen.