Ook bij mannen dalen de hormonen
Bij mannen daalt het testosteron naarmate ze ouder worden. Soms kunnen daardoor klachten ontstaan. NU.nl interviewde onze uroloog dr. Herman Leliefeld over wat er in het mannenlichaam gebeurt. Over leefstijl interviewden ze, de niet aan Andros verbonden, Ralph Moorman.
Bij mannen die in de overgang raken draait het om een tekort aan testosteron. De symptomen die zich als eerste voordoen gaan ten koste van hun seksualiteit, zegt hormoondeskundige Ralph Moorman. “Denk aan een erectiestoornis en een lager libido.”
Buikvet zet testosteron om in oestrogeen
Mannen kunnen klachten ontwikkelen die vergelijkbaar zijn met de vrouwelijke overgang. “Dat komt doordat in het buikvet testosteron wordt afgebroken en omgezet tot oestrogeen”, zegt Herman Leliefeld, uroloog bij Andros Clinics. “Oestrogenen laten vervolgens aan een orgaan in de hersenen weten dat de testikels geen testosteron meer hoeven te produceren.”
Naast een lager libido of een erectiestoornis kan een tekort aan testosteron leiden tot een verminderde spiermassa en algehele lusteloosheid. Waar vrouwen vaak acuut in de overgang raken en last kunnen krijgen van hevige klachten, is het bij mannen meestal een sluimerend proces, weet Moorman.
Verder is het grootste verschil dat vrouwen na de menopauze onvruchtbaar raken, terwijl dat bij mannen niet het geval is. Daarnaast kan het zijn dat mannen met een gezonde levensstijl en een goede algehele gezondheid minder snel last krijgen.
Gezond leven tegen testosterontekort
In het geval van overgewicht, stress, een te hoge bloeddruk of cholesterol kunnen testosterontekortklachten eerder optreden. “Goed om te weten is dat deze klachten terug te draaien zijn door gezonder te gaan leven”, geeft Leliefeld aan. “Dat begint al bij een verlies van 10 tot 15 procent aan lichaamsgewicht.”
Je vetpercentage heb je zelf in de hand, zegt Moorman. “Je hoeft niet te gaan trainen voor een sixpack, maar werken aan een gezond vetpercentage is wel van belang.” Verder wordt krachttraining ook steeds belangrijker, ziet Moorman.
“Eenmaal op leeftijd wordt het steeds moeilijker om botten en spieren stevig en krachtig te houden”, zegt hij. “Je herstelt minder snel dan vroeger. Dat kun je aanpakken door korter en slimmer te trainen, waardoor je jezelf de tijd gunt om te herstellen.”
Mannen staan er niet bij stil
Zowel Leliefeld als Moorman denkt dat er te weinig bewustzijn is rond klachten die horen bij een tekort aan testosteron. Want waar mannen daar in eerste instantie zelf niet aan denken, wijzen zorgverleners hen daar ook niet op.
“Er wordt wel over gepraat, maar de consequenties worden niet overzien”, zegt Leliefeld. “Het preventieakkoord van het kabinet heeft het wel over de suikertaks en groenten zonder btw, maar er gebeurt niks. Terwijl diabetes een vreselijke epidemie is.”
Overgewicht kan leiden tot allerlei nadelige gezondheidsgevolgen. Maar volgens Leliefeld moet je daarbij ook een testosterontekort niet over het hoofd zien. De uroloog benadrukt het belang van meer bewustwording.
Te laat aan de bel trekken
Daar speelt volgens hem mee dat mannen vaak pas aan de bel trekken als het te laat is. “Vrouwen hebben over het algemeen de neiging eerder een arts te bezoeken als ze denken dat er iets aan de hand is. Misschien ook omdat zij wellicht beter bekend zijn met hun lichaam.”
“Mannen zouden moeten beseffen dat als zij nu gezond leven, ze daar op latere leeftijd de vruchten van plukken”, denkt Moorman. “En mannen die te lang doorlopen met klachten: weet dat je met een gezonde levensstijl een heleboel kunt terugdraaien.”