Waarom wordt in ziekenhuizen nog steeds een traditionele prostaatbiopsie afgenomen?
‘Waarom wordt er in ziekenhuizen nog steeds een traditionele prostaatbiopsie afgenomen? Ik hoor nog steeds vaak mannen om me heen die een “gewone” biopsie van de prostaat krijgen. Bij Andros kreeg ik jaren geleden al een MRI en een fusie-biopsie. Waarom zijn ziekenhuizen nog niet allemaal overgegaan op MRI en een fusie biopsie via huid?’ vraagt een van onze lezers zich af. Professor Frans Debruyne geeft antwoord op deze ‘vraag van de maand’.
Vaststellen van prostaatkanker via het precisiediagnostiek traject
Het bijtijds vaststellen van prostaatkanker dient tegenwoordig volgens het traject van precisiediagnostiek te verlopen. Dit traject bestaat uit een moleculairbiologische urinetest waarbij eventuele voorhanden prostaatkankercellen op hun agressiviteit worden geanalyseerd, gecombineerd met een gerichte mp (multiparameter) MRI. Hiermee kan niet alleen de juiste (3D) lokalisatie van een eventuele prostaatkanker worden bepaald maar ook de agressiviteitsgraad ervan gemeten.
Alleen als deze onderzoeken hier aanleiding toe geven dient vervolgens een gerichte transperineale (geen gevaar voor infectie) fusiebiopsie uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, waarbij rechtstreeks het verdachte letsel wordt aangeprikt. Het traject van precisiediagnostiek voor prostaatkanker is door de Andros Clinics als een der eersten in Nederland ontwikkeld en wordt vrijwel nog altijd exclusief door het Andros centrum voor prostaatkanker in Nederland aangeboden.
Lees meer over precisiediagnostiek
Waarom wordt er in ziekenhuizen nog steeds een traditionele prostaatbiopsie afgenomen?
De meeste urologen houden nog steeds vast aan de traditionele blinde echogeleide methode waarbij via de anus door het slijmvlies van de endeldarm de prostaat wordt aangeprikt. Deze manier van biopsie is onnauwkeurig en gaat ook gepaard met complicaties zoals prostaat- en urineweginfecties (5-7%) en in 0,3-0,5% sepsis (een infectie door het gehele lichaam heen) die in een enkel geval zelfs levensbedreigend kan zijn. Dit komt omdat de endeldarm niet gesteriliseerd kan worden en vol bacteriën zit. Het ligt voor de hand dat dit vermeden dient te worden en dit kan door de transperineale benadering waarbij door de huid van de bekkendam (het gebied tussen de anus en het scrotum-balzak) wordt geprikt en deze huid wel kan gesteriliseerd worden.
Transperineale fusie biopsie
Bij Andros hebben wij met deze benadering van precisiediagnostiek grote ervaring: bijna 1.000 patiënten zijn op deze manier gebiopteerd. Niet alleen is de trefzekerheid van de biopsie veel hoger (80%) dan die van de blinde transrectale biopsie (max. 30%) maar daarnaast vindt de transperineale fusie biopsie eigenlijk zonder complicaties plaats. Tot op heden hebben wij geen enkele infectie gezien en bovendien is het profylactisch gebruik van antibiotica ter voorkoming van infecties niet nodig.
Dit betekent dat de patiënt gevrijwaard blijft van de complicaties (bijvoorbeeld allergie) van de bij transrectale biopsie noodzakelijke antibiotica. Deze gegevens laten duidelijk de voordelen zien van de transperineale fusie biopsie en het is dan ook eigenlijk moeilijk voor te stellen waarom dit niet algemeen wordt overgenomen door de vele andere urologen in Nederland.
Maar er is een kentering
Langzaam maar zeker worden er ook meer MRI’s voorafgaand aan de biopsie gemaakt en worden er nu ook fusietechnieken toegepast in de grotere urologische klinieken en dat is een stap vooruit. Bij Andros zijn wij dan ook bereid om deze veel betere techniek aan de geïnteresseerde urologen aan te leren.
Heeft u een idee voor ‘vraag van de maand’?
Heeft u een vraag die ‘vraag van de maand’ zou kunnen zijn? Bijvoorbeeld over plasklachten, prostaat, erectie, testosteron of prostaatkanker? Mail uw vraag aan onze redactie via info@mannenkliniek.nl onder vermelding van ‘vraag van de maand’. De ‘vraag van de maand’ wordt anoniem gepubliceerd.